Tőzsde - Pozitív kezdés várható Európában

    Budapest, 2017. január 26., csütörtök (MTI) - A főbb árfolyamindexek Európában is erősödő kezdéssel követik a tőzsdéken kialakult globális trendet.
hirdetés
    A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 12 pont, a párizsi CAC-40 index 11 pont, a frankfurti DAX index 4 pont erősödéssel kezdhet.

    Szerdán nagy indexnyereségekkel nyugtázták az európai tőzsdék a kedvező vállalati eredmény-beszámolókat. A banki részvények a legjobbak között szerepeltek, indexük három százalékkal erősödött. A Deutsche Bank kiszivárgott értesülések szerint vagyonkezelő üzletágának tőzsdére vitelére készül. A bank részvénye közel hat százalékkal erősödött. A Logitech részvénye tizenöt százalékkal erősödött várakozáson felüli harmadik negyedéves eredményének köszönhetően.

    A pán-európai gyűjtőindexek közül a Stoxx 600 1,3 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 1,3 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,5 százalékkal erősödött. Londonban az FTSE-100 index 14 ponttal, 0,2 százalékkal emelkedett, a párizsi CAC-40 index 48 ponttal, egy százalékkal erősödött, Frankfurtban a DAX index 211 ponttal, 1,8 százalékkal emelkedett, a madridi IBEX-35 index 162 pont, 1,7 százalék nyereséggel zárt, Milánóban pedig 0,4 százalékkal, 83 ponttal zárt feljebb az FTSE MIB index.

    Nyereséggel zárták a szerdai kereskedést az amerikai indexek is, a DJIA-30 történetében első alkalommal végzett 20 ezer pont felett. Az amerikai kereskedés nyertesei is elsősorban a pénzügyi papírok voltak, valamint a nagy iparvállalati részvények az elnök infrastrukturális beruházásokra tett megerősített ígéretének köszönhetően. A DJIA-30 és az SP-500 index 0,8 százalékkal, a Nasdaq Composite index egy százalékkal zárt magasabban.

    A csütörtöki globális kereskedési napot nagy nyereségekkel indították el az ázsiai tőzsdék. A legfőbb ösztönző a DJIA index által áttört 20 ezres küszöbérték volt. Tokióban a Nikkei index csütörtökön 1,8 százalékkal növelte előző napi másfél százalékos nyereségét. A szöuli Kospi index 0,8 százalékkal, a hongkongi Hang Seng 1,3 százalékkal erősödött. A sanghaji index 0,1 százalékkal, a sencseni pedig 0,4 százalékkal emelkedett.

    A dollár szerdán este hét heti mélypontra húzódott vissza az amerikai protekcionista tendencia miatt, csütörtökön azonban már megtorpant a gyengülés. Az eurót az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával 1,0741 dolláron jegyezték, 0,09 százalékkal gyengébben.

    Az olajárak elsősorban a hét heti mélypont közelében tartózkodó dollár árfolyam miatt emelkedtek, a tartós kínálati többlet és a felhalmozott készletek nagysága azonban erős korlátot szab az ár számottevő emelkedésének. A Brent nyersolaj 0,85 százalékkal állt magasabban hordónként 55,55 dolláron, a WTI pedig 0,82 százalékkal magasabban 53,18 dolláron.

    A részvények iránt megélénkült befektetői érdeklődés csökkentette az arany árát. A határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 0,15 százalékkal unciánként 1196,05 dollárra csökkent.

    Az európai tőzsdei kereskedésre csütörtökön a Diageo, az Unilever, a Sky, az Ericsson és a Nordea eredmény-beszámolója lehet hatással. A GfK közzéteszi februári német fogyasztói hangulatindexét. Nagy-Britanniában a negyedik negyedévi GDP-növekedés előzetese jelenik meg.