Varsóban a kommunizmus idején elnevezett utcákat neveznek át

    Varsó, 2017. november 10., péntek (MTI) - Varsóban negyvenhét utcát neveznek át a kommunista korszak maradványainak felszámolásáról szóló törvény alapján, ennek keretében a 2010-es szmolenszki légikatasztrófában elhunyt Lech Kaczynski elnökről nevezik el az egyik főutcát - jelentették be péntek este a szerencsétlenség áldozatai előtt tisztelgő rendszeres fővárosi megemlékezésen.
hirdetés
    A minden hónapban a varsói elnöki palota előtt több ezer ember részvételével rendezett szmolenszki megemlékezésen Zdzislaw Sipera mazóviai vajda közölte: döntése értelmében a lengyel fővárosból eltűnnek azok az utcanevek, amelyek a totalitárius elnyomásra emlékeztettek. "A Népi Hadsereg fasor megszűnt, helyette Lech Kaczynski fasorunk lesz" - helyezte kilátásba az egyik legforgalmasabb varsói főutca kapcsán.

    A Szovjetunió kötelékében működő Népi Hadsereg (Armia Ludowa, AL) a második világháború idején, 1942-ben alakult meg. Nem volt hajlandó együttműködni a lengyel emigráns kormánnyal, ellenséges volt a megszállt területeken működő lengyel földalatti állam fegyveres erejével, a mintegy 350 ezer főt mozgósító Honi Hadsereggel (Armia Krajowa, AK).

    A 2016 tavaszán elfogadott lengyel törvény értelmében szeptember elejéig kellett megváltoztatni a lengyelországi köztereken az olyan elnevezéseket, amelyek a kommunizmushoz kötődnek vagy a kommunista korszakot idézik, ez országszerte mintegy 1500 köztéri elnevezésre vonatkozik.

    Az országos szinten ellenzékben lévő Polgári Platform elnökhelyettese, Hanna Gronkiewicz-Waltz által vezetett varsói önkormányzat eddig 6 utcát nevezett át a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) által megjelölt közel 50 közül, a többiekre vonatkozó döntést felsőbb önkormányzati szervre, a vajdaságra bízta.

    A péntek esti megemlékezésen Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke meggyőződésének adott hangot, hogy a szmolenszki légikatasztrófa 8. évfordulóján, jövő év április 10-én Varsó központjában emlékművet emelnek ikertestvére, Lech Kaczynskinek, és külön emlékműve létesül a katasztrófa összes áldozatának is.

    A katyni megemlékezésre tartó Lech Kaczynski lengyel elnököt és feleségét szállító Tu-154-es elnöki repülőgép 2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk közelében zuhant le. A katasztrófában a fedélzeten tartózkodó mind a 96 ember életét vesztette.