Több mint hatezer gyerek fogászati vizsgálatát végezte el a Gyermekmentő Szolgálat

    Budapest, 2017. november 10., péntek (MTI) - Több mint hatezer magyarországi és határon túli iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes fogorvosai.
hirdetés
    Az ingyenes fogászati szűrést és tanácsadást kínáló OTP Bank Fogászati Roadshow idén márciusban huszonharmadik alkalommal indult útjára az NGYSZ szervezésében. Az idei program kiegészült a májusi és októberi székelyföldi körúttal is - közölte a szervezet az MTI-vel.

    A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati busza 1995 óta járja az országot, idén március és október között az önkéntes fogorvosok tizenegy magyarországi helyszínen vizsgálták, szűrték, illetve Székelyföldön szükség esetén kezelték is a gyerekek fogait.

    Az idei szűrésen résztvevők figyelmét felhívták a fogászati problémákra, illetve azok kezelésére is, valamint egyéni szájhigiénés tanácsot is kaptak a fogaik és fogínyük egészségének megőrzése érdekében.

    Magyarországon elsősorban olyan településeken jártak, ahol egyáltalán nem, vagy csak részlegesen megoldott a fogászati ellátás. Idén is részt vettek a szűrésen értelmi és mozgássérült, valamint halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek is.

    A hazai körúton a fogorvosoknak rosszak voltak a tapasztalatai: a szűrésen megjelent gyerekek 50 százalékának volt szuvas foga, így ellátásra szorultak. Általánosságban elmondható, hogy a kisebb, szegényebb településeken élő gyermekek fogainak állapota jóval elhanyagoltabb, mint a nagyobb városokban lakóké. Az értelmi és mozgássérült gyermekek fogazata pedig rosszabb állapotban van, mint egészséges kortársaiké, ami a magyar fogászati ellátás hiányosságait is mutatja - írják.

    A fogorvosi busz a legnagyobb szolgálatot a leghátrányosabb településeken, Hencidán, Komádiban, Szentpéterszegen és Kecskeméten tette, továbbá ott, ahol fogyatékos gyerekeket szűrtek.

    A szakemberek sikerként értékelték, hogy azokon a településeken, ahova évente visszatérnek, a nagyobbak fogazata jobb állapotban van, mint a kisebbeké, akikkel idén először találkoztak. A buszt kísérő egészségnapi tanácsadás megmutatta, hogy még a 18-19 éves fiatalok sincsenek tisztában a helyes fogmosási technikával. A vizsgált gyerekeknek fogkefét és fogkrémet is ajándékoztak.

    A Gyermekmentő mozgó fogorvosi buszában dolgozó önkéntes fogorvosok idén májusban és októberben az erdélyi Kápolnásfaluban a Kriza János Általános Iskola tanulói számára végeztek szűréseket és kezeléseket. Itt a tavaszi és az őszi út alatt mintegy 170 kezelést végeztek, amelyek között volt foghúzás, gyökérkezelés, tömés, fogkő-eltávolítás, illetve barázdazárás is.