Időjárás-jelentés

    Budapest, 2018. december 19., szerda (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
hirdetés
    Időjárási helyzet Európában:

    ----------------------------

    Oroszországtól a Keleti-Kárpátokig anticiklon helyezkedik el. Területén többnyire erősen felhős, párás, néhol tartósan ködös az idő, helyenként kisebb havazás, hószállingózás is előfordul. Kontinensünk északnyugati részén ugyanakkor ciklon örvénylik, a hozzá tartozó frontzóna Izlandtól a Brit-szigeteken és Franciaországon át egészen a Pireneusi-félszigetig húzódik. Arrafelé erősen felhős az ég, többfelé esik az eső. Szintén ciklon okoz felhős, csapadékos időt a Fekete-tengertől délre.

    Továbbra is igen hideg az idő szárazföldünk északkeleti felén, ahol a legmagasabb nappali hőmérséklet általában -10 és -3 fok között változik, sőt Oroszország nagy részén és a Skandináv-félsziget magasabb helyein mínusz 15-míniusz 10 fokot mérnek.

    Délen és nyugaton jóval enyhébb az időjárás, a kora délutáni órákra többnyire 8 és 18 fok közé melegszik fel a levegő. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását kezdetben még magasnyomás, majd a nyugat felől közeledő frontrendszer alakítja.

    Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

    -----------------------------------------------------

    Többnyire borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, csak néhol lesz eleinte szakadozottabb a felhőzet. Hajnalig a ködös tájakon hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat, majd csütörtök hajnaltól nyugat felől elszórtan alakul ki csapadék: északon, északkeleten hószállingózás, havazás, másutt ónos eső, fagyott eső, eső egyaránt lehet. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a Kisalföldön megélénkül a délkeleti szél.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -8 fok között alakul, de az eleinte derült, havas helyeken -12 fok is lehet.

    A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön +1 és -4 fok között várható.