Múzeumok éjszakája - MNL Országos Levéltár, Terror Háza

    Budapest, 2018. június 19., kedd (MTI) - A magánlevéltárak kincsei is láthatók lesznek a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltárában szombaton, a Múzeumok éjszakáján, míg a Terror Háza Múzeum látogatói rendhagyó történelemórákon is részt vehetnek.
hirdetés
    A Terror Háza Múzeumba látogatókat az állandó kiállítás mellett rendhagyó történelemórák várják, melyeken a múzeum történészei többek között a bolsevik hatalomátvételről, a szovjet kényszermunkatáborok világáról és a kommunista diktatúra áldozatairól tartanak előadást.

    A program Szabó Ákos Elveszett kamaszkor - fiatalok a Gulágon című rendhagyó történelemórájával veszi kezdetét, majd Balogh Gábor Modernizáció szovjet módra; Békés Márton 1917 - Sorsfordító év; László Bernadett Az Anasztázia mese és a valóság, végül B. Varga Judit A kommunista családmodell címmel tart előadást.

    A múzeum történészei szakvezetést is hirdetnek minden félórában Az akció fedőneve: Lenin - német pénzzel Oroszország ellen című időszaki tárlatban - közölte az MTI-vel a Terror Háza.

    Az MNL Országos Levéltára idén a Múzeumok éjszakáján a nagy történelmi famíliák hétköznapi életére fókuszál. A magánlevéltári iratanyagban őrzött eredeti dokumentumok segítségével az érdeklődők bepillantást nyerhetnek az arisztokrácia egyedi életstílusába, környezetébe és a családok mindennapjaiba - közölte a levéltár az MTI-vel.

    A budai Várnegyed egyik legreprezentatívabb épületének felfedező sétáján a látogatók megismerhetik a historizáló stílusú palota legizgalmasabb részleteit, építészeti megoldásait, miközben a gyerekek történelem ihlette ajándéktárgyakat készíthetnek.

    A Karnyújtásnyira a történelem elnevezésű program során a közönség eredeti iratokkal találkozhat, de helyszíni bejelentkezéssel akár raktársétákon is részt lehet majd venni.

    Az MNL Országos Levéltárában három kiállítás várja az érdeklődőket: az Egy arisztokrata család története - A Károlyiak öt évszázada című tárlat az arisztokrácia mindennapi életébe, harcaiba, politikai szerepvállalásába enged betekintést. A családtörténeti utazáson keresztül az érdeklődők a családi levéltárban fennmaradt legtipikusabb iratokat is megtekinthetik, míg a Családok a családokért! című kamarakiállítás a magyarországi nagypolgári és nagybirtokos famíliák életkörülményeiről számol be a századfordulótól az 1930-as évek végéig.

    Az Országos Levéltár kiállítótermében a Kik vagyunk? című kiállítás is látható lesz, amely az egykori és mai magyarországi nemzetiségek, etnikumok és a magyarok közötti kapcsolatok több évszázados történetének bemutatását tűzte ki céljául.