NATO-évforduló - NATO-főtitkár: a csatlakozás az egyes országok önálló útja választásának szabadságát bizonyítja

    Brüsszel, 2019. március 18., hétfő (MTI) - A NATO bővítése soha nem provokáció, a csatlakozás minden esetben független és önálló országok döntésének eredménye - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben hétfőn.
hirdetés
    Stoltenberg a German Marshall Fund nevű, transzatlanti kapcsolatokkal foglalkozó, amerikai székhelyű intézmény brüsszeli fórumán arra emlékezetett, hogy Csehország, Magyarország és Lengyelország idén ünnepli a NATO-csatlakozás huszadik évfordulóját, Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia tizenötödik, Albánia és Horvátország pedig a csatlakozás tizedik évfordulóját.

    A főtitkár beszédében kiemelte valamennyi ország elkötelezettségét a szövetség iránt, ami - mint utalt rá - magában foglalja hozzájárulásukat a NATO misszióihoz és műveleteihez Afganisztántól, Irakon át, a Nyugat-Balkánig.

    Mint elmondta, az alapító és korábban csatlakozott tagállamok által mindig is fontosnak tartott bővítési politikának köszönhetően az észak-atlanti katonai szövegség minden új ország csatlakozásával tovább erősödött.

    A NATO mindig nyitva áll a vele szövetségre lépni akaró országok előtt - fogalmazott.

    A nyitott kapuk politikája mindig is hozzájárult a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok védelméhez. A szövetség továbbra is azért dolgozik, hogy megőrizze ezeket az értékeket - mondta Stoltenberg.