OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt, pártreagálások)

    Budapest, 2018. szeptember 17., hétfő (MTI) - Az MSZP szerint a Sargentini-jelentés elfogadása óta Orbán Viktornak papírja van arról, hogy visszaeső jogsértő. Az LMP úgy látja, hogy a kormány arra használja a migráció problémáját, hogy elfedje a valóságot. A pártok képviselői erről a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva beszéltek hétfőn az Országgyűlésben.
hirdetés
    MSZP: Orbánnak papírja van arról, hogy visszaeső jogsértő

    Az MSZP szerint a Sargentini-jelentés elfogadása óta Orbán Viktor miniszterelnöknek papírja van arról, hogy egy visszaeső jogsértő, visszaeső normaszegő.

    Tóth Bertalan (MSZP) Orbán Viktor napirend előtti felszólalására reagálva úgy fogalmazott: a jelentés tartalmazza, hogy a kormányfő a többség és a közjó helyett önös érdekeit szolgálja és saját politikai elitjét gazdagítja. "Ön már nem Európa erős embere, (...) hanem Európa páriája", aki a népakarat ellenében kormányoz - jelentette ki a szocialisták frakcióvezetője.

    Az uniós csatlakozásról szóló népszavazáson a magyar emberek arról is döntöttek, hogy az európai értékközösséghez akarnak tartozni - hangsúlyozta a frakcióvezető. Ezt akkor a választók "84 százaléka, négyötöde támogatta" - közölte.

    Tóth Bertalan azt mondta, hogy az Európai Parlament kétharmada, többek között a néppártiak "kiállították a bizonyítványt" és arról hoztak döntést, hogy Magyarországon már nincs demokrácia. Az MSZP ezért annak érdekében fog javaslatokat benyújtani, hogy Magyarországon legyen újra demokrácia - mondta a politikus.

    A pártelnök szerint a kormányfő össze-vissza beszél, mert három évvel ezelőtt még azt mondta, hogy Görögországtól el kell venni az európai határvédelmet és azt át kell adni az uniónak. Most pedig zsoldosokat emleget és elutasítja ezt a megoldást - tette hozzá. Orbán Viktor korábban közös fellépést hirdetett a terrorizmus ellen, most azonban nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, amit ilyen hatáskörrel akarnak felruházni - érvelt.

    A miniszterelnök migrációról "papol", miközben kiderül, hogy a "szír diktátor közeli embereinek" vagy az orosz titkosszolgálatokhoz közel állóknak adnak letelepedési engedélyt.

    Ezalatt kevés szó esik az ország valódi és súlyos problémáiról, arról, hogy 4325 pedagógus hiányzik a közoktatásból, nyáron komplett kórházi osztályok szűntek meg, 1800 orvos hiányzik a rendszerből, 1600 településen nincs elérhető háziorvos - fogalmazott. Mindeközben magyar fiatalok százezrei készülnek elhagyni azt az országot, ahol Európa legalacsonyabb béreit fizetik - mondta. Nem a multik, hanem az ott dolgozó munkavállalók szövetségesének kell lenni, vissza kell nekik adni a jogot, hogy maguk harcoljanak meg a béremelésekért - szögezte le Tóth Bertalan.

    LMP: a kormány arra használja a migráció problémáját, hogy elfedje a valóságot

    Az LMP frakcióvezetője szerint a kormányfő által a migráció kérdésében elindított vita egy valós problémán alapuló álvita, amit arra használnak, hogy elfedjék a valóságot.

    Keresztes László Lóránt a miniszterelnök felszólalására reagálva azt mondta: Orbán Viktor nem abban érdekelt, hogy a migrációs krízis megoldódjon, hanem abban, hogy ezt egy kampányeszközként használja annak érdekében, hogy elfedje a "kritikus magyar valóságot".

    Vitatkozott Orbán Viktor azon érvelésével, hogy a migrációpárti és azt ellenző erők küzdelme Európa jövőjének tétje.

    Szerinte uniós szinten nem volt valós, őszinte vita a migrációs krízis okainak feltárásáról, és a magyar miniszterelnök is azon európai politikusok táborát erősíti, akik nem tettek le érdemi javaslatokat az ügyben.

    A magyar gazdaság és társadalom helyzetéről szólva hangsúlyozta: több százezer fiatal kényszerült elvándorolni Magyarországról, amire a kormány egyik tagja csak annyit válaszolt, hogy ezzel nincs probléma, hiszen nyelvet tanulnak és a munkatapasztalatot szereznek.

    Hozzátette: a kormány nem mer szembenézni azzal problémával, hogy az anyaországi magyar gyerekek egyre nagyobb százaléka külföldön születik, nem beszélnek a vidék és a reményvesztett kis falvak helyzetéről, és arról, hogy alapvető rendszerek "recsegnek-ropognak".

    Megjegyezte: ezekről nincs vita és nem tudja megítélni, hogy a kormányfő mennyire szembesül a valós problémákkal.

    A Sargentini-jelentéssel kapcsolatban Keresztes László Lóránt azt mondta: az LMP nem támogatta a jelentést, mert nem tartja megengedhetőnek, hogy egy kormány hibája miatt egy országot büntessenek.

    A kormányfő gazdasági helyzetértékelésére úgy reagált: a kormány nem a magyar modellt, hanem egy neoliberális gazdaságpolitikát folytat, amely az olcsó és kiszolgáltatott munkavállalókra alapoz.