Tőzsde - Mínuszban zártak a nyugat-európai piacok

    London, Frankfurt, Párizs, 2018. december 20., csütörtök (MTI) - Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
hirdetés
    A londoni FTSE100 index 0,79 százalékos, a frankfurti DAX-30 1,44 százalékos csökkenéssel, a párizsi CAC-40 mutató 1,78 százalékos mínusszal fejezte be a napot.

    Az árfolyamok gyengülését döntően az okozta, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntését követően jelentősen romlott a globális piaci hangulat. A Fed szerdán, a piaci várakozásokkal összhangban megemelte ugyan 25 bázisponttal az irányadó kamatsávot, egyértelmű jelzést tett ugyanakkor arra, hogy a korábbihoz képest mérsékli a monetáris szigorítás tervezett ütemét: jövőre ezért három helyett sokkal valószínűbb, hogy csak két alkalommal emel kamatot. A Fed az amerikai gazdaság növekedési ütemére és az infláció alakulására vonatkozó előrejelzését is visszafogta.

    Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,68 százalék mínusszal zárta a kereskedést.

    Ugyanekkor a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,45 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő SP500 index 1,44 százalék mínuszban volt, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 1,77 százalék csökkenést jelzett.

    Az olajár meredek esést mutatott csütörtökön az értékpapír-piaci árcsökkenéssel párhuzamosan a piaci túlkínálat veszélye és a világgazdasági lassulással kapcsolatos aggályok miatt. Az európai tőzsdezárás után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2 dollár 14 cent (3,74 százalék) mínusszal, 55,10 dolláron állt. Csütörtökön a Brent ára 2017 szeptembere óta nem látott szintet érintett.

    Az arany unciánkénti ára 0,53 százalékkal, 6,60 dollárral 1263,00 dollárra nőtt. A nemesfém ára csütörtökön csaknem hathavi csúcsra emelkedett.

    A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1456 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1443 dollár után.