A baloldali választók tíz százaléka részt venne a jobboldali előválasztáson Franciaországban

    Párizs, 2016. szeptember 26., hétfő (MTI) - Franciaországban a baloldali választók 10 százaléka részt venne a jobboldal elnökjelölt-állító választásán azért, hogy feltartóztassa Nicolas Sarkozyt és a favoritnak számító Alain Juppé győzzön - derült ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott felmérésből.
hirdetés
    A Ipsos-Sopra Steria közvélemény-kutatóintézet reprezentatív felmérése szerint a baloldali pártok szavazóinak 10 százaléka részt kíván venni a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak novemberi végi előválasztásán.

    Egy korábbi felmérés, amelyet az Ifop készített, a baloldali választóknak 10-15 százaléka regisztrálni fogja magát a november végi kétfordulós választásra.

    A választáson hét jelölt indul, de a két legesélyesebbnek Nicolas Sarkozy volt elnök és Alain Juppé egykori miniszterelnök, Nicolas Sarkozy volt kormányának külügyminisztere számít.

    A Baloldal Juppével elnevezésű Twitter-oldal arra hívta fel több mint 4 ezer követőjének a figyelmét, hogy alig 2 euróért végleg megszabadíthatják az országot Nicolas Sarkozytől.

    "Nem drága.. gyerünk mind szavazni!" - olvasható a felhívásban, amely arra kéri a baloldali és centrista választókat, hogy szavazzanak tömegesen Alain Juppére annak érdekében, hogy a jövő évi elnökválasztás második fordulójában ne két "populista jelölt", Nicolas Sarkozy volt államfő és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke között dőljön el az államfői szék sorsa.

    "Azt gondolhatnánk, hogy a baloldal szempontjából Nicolas Sarkozy jobb jelölt ahhoz, hogy a baloldali jelölt esélyes maradjon. A választók nem cinikusak, őszintén fejezik ki a preferenciájukat" - mondta a Libération című napilapnak, Martial Foucault, a Cevipof politikatudományi intézet vezetője.

    A jobboldali előválasztások tétje jelentős, hiszen a belviszályban meggyengült baloldal meglehetősen népszerűtlenné vált Franciaországban az elmúlt kormányzási időszakban. Így az előválasztások győztese jó eséllyel Marine Le Pennel mérkőzhet majd meg az elnöki címért. Jóllehet a Nemzeti Front jelöltjének választásról választásra nő a támogatottsága, a legtöbb franciából még mindig ellenérzést vált ki. Azaz a jobboldali előválasztások győztesének szinte egyenes az útja az államfői székig.

    A jobboldali előválasztáson minden francia nagykorú állampolgár részt vehet, aki aláírja, hogy osztja a centrum és a jobboldal köztársasági értékeit és befizet 2 eurót.

    Alain Juppé korábbi miniszterelnök és Nicolas Sarkozy kormányának külügyminisztere évek óta a legnépszerűbb francia politikus. A felmérések szerint a franciák úgy érzik, hogy Juppé a megosztó Nicolas Sarkozyvel szemben összefogásra és konszenzusra törekszik, mérsékelt politikus.

    Egy, másik a Le Monde című napilapban hétfő délután közzétett felmérés szerint Nicolas Sarkozy (33 százalék) az első fordulóban megközelítheti Juppét (37 százalék), de továbbra is ez utóbbi a nagy esélyes a végső győzelemre a második fordulóban a szavazatok 56 százalékéval, míg Sarkozy 44 százalékra számíthat.

    A legfőbb jelöltek kampánystábja szerint a baloldali választók nem tudják jelentős mértékben befolyásolni az előválasztás kimenetelét, ahogy 2011-ben a baloldali előválasztáson sem sikerült a jobboldali szavazóknak.

    "Nicolas Sarkozy megpróbálja a választói egy részét visszaszerezni, akik átpártoltak hozzánk, de nincs szükségünk a baloldali választókra az előválasztás megnyeréséhez" - mondta Gilles Boyer, Alain Juppé kampányfőnöke. "Olyan politikai stratégiát folytat, hogy egyre több ember nem akarja, hogy visszatérjen. Ha egyre többen érzik úgy, hogy nyerhet is, az nagyon sokakat fog mobilizálni, hogy elkerüljük" - tette hozzá.

    Francois Baroin volt miniszter, Nicolas Sarkozy kampányfőnöke hétfőn azt mondta, hogy nem hisz abban, hogy a baloldali választók feltartóztathatják a volt államfőt a jobboldali előválasztáson.

    "Nehéz elképzelni, hogy szocialista tömegek, amelyek egyébként sem jelentősek, elmennének egy olyan választást meghamisítani, amely valójában nem is érinti őket" - mondta a jobboldali politikus.

    .