OGY - Krónika 5. rész (interpellációk)

    Budapest, 2016. szeptember 26., hétfő (MTI) - A letelepedési kötvényről és a pályakezdők béréről is szó volt hétfőn a parlamentben az interpellációk során, ezt követően pedig azonnali kérdéseket fogalmaztak meg a képviselők egyebek mellett a Zugló közlekedésének fejlesztéséről.
hirdetés
    LMP: hogyan lehetett kifizetés meg nem valósult beruházás után?

    Hadházy Ákos (LMP) arról beszélt, hogy egy vállalkozás Bátonyterenyén 837 millió forintot kapott egy logisztikai központ létrehozására, Bicskén pedig 4-600 millió forintot egy tápszergyárra, azonban azt tapasztalja, hogy a két helyszínen nincs semmi. Azt kérdezte, hogyan lehetséges, hogy kifizetések voltak nem létező beruházások után, illetve hogy tesznek-e feljelentést.

    Rákossy Balázs, a nemzetgazdasági tárca (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára azt felelte: a két, 2007 és 2013 közötti uniós ciklusból finanszírozott projekt pénzügyi elszámolását 2015. december 31-ig kellett benyújtani, ezt a Zrt. megtette, azonban a szabályos 2017 tavaszáig ad lehetőséget a beruházás befejezésére. Hozzátette: a beszámoló nem jelenti, hogy befejezettnek tekintik a beruházást és elfogadták volna az abban foglaltakat. A szabályosság ellenőrzése folyamatban van - mondta.

    A választ Hadházy Ákos nem fogadta el, a Ház azonban 107 igen és 28 nem szavazattal igen.

    MSZP: kiárusítják az állampolgárságot?

    Demeter Márta (MSZP) egy interneten talált hirdetésre hivatkozva arról beszélt, hogy a letelepedési kötvények vásárlói a jövőben könnyen magyar állampolgársághoz juthatnak. Azt kérdezte, hogy a kormányhoz köthető gazdasági körök a Belügyminisztérium (BM) asszisztálásával árusítják-e ki az állampolgárságot. Hozzátette, hogy a kötvények megszüntetését javasolják az Országgyűlésnek.

    Kontrát Károly, a BM parlamenti államtitkára visszautasította a kérdésben elhangzottakat és alaptalan vádaskodásnak minősítette azt. Leszögezte: nem kívánják könnyíteni az állampolgárság megszerzésének feltételeit, a kötvényekhez pedig nem állampolgárságot, hanem tartózkodást adnak. Jelezte azt is, hogy a vásárlók négyszeres biztonsági szűrésen esnek át. Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a kötvények értékesítésére jogosult cégek között nem szerepel az, amelyik a hirdetést közzétette.

    A szocialista politikus nem fogadta el a választ, a képviselők viszont 107 igen szavazattal, 29 nem ellenében igen.

    Jobbik: helyén való Lázár János levele?

    Kulcsár Gergely (Jobbik) egy bírósági szakban lévő balmazújvárosi esetről kérdezett, amelyben Tiba István korábbi polgármester és Veres Margit volt jegyző érdekelt. Mint mondta, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy levélben védelmébe vette az érintetteket. Azt kérdezte, a tárcavezető miniszteri tekintélyét felhasználva próbál-e beavatkozni a perbe.

    Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszában jelezte: a jobbikos képviselő negyedszer kap választ az ezzel kapcsolatos kérdésére és még mindig nem találja a különbséget a gyanúsított és a tanú között. Hazugságnak nevezte, hogy a miniszter bármiben befolyásolta volna az ügyet, mint magyarázta, Lázár János egy hozzá írt levélre válaszolt.

    A jobbikos képviselő nem fogadta el a választ, az Országgyűlés azonban 107 igen és 31 nem szavazattal igen.

    MSZP: nem tudnak megélni a pályakezdők

    Heringes Anita (MSZP) arról beszélt, hogy egyre több szektorban súlyos a munkaerőhiány, a fiatalok pedig a kivándorlást választják az alacsony bérszínvonal miatt. Számításai szerint a fővárosi élet nettó 255 ezer forintba kerül havonta, ami fizetésként csak álom egy pályakezdőnek.

    Cseresnyés Péter, az NGM munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára azt felelte: vidéken is keresik a munkaerőt, s ott az élet is olcsóbb. Szembeállította a szocialista és a jelenlegi kormány foglalkoztatási mutatóit, kifejtve egyebek mellett, hogy míg 2010-ben a 25-29 évesek 64,1 százaléka dolgozott, addig most 75,1 százalék. Ők a programoknak köszönhetően mind itthon helyezkedtek el és a reálbér is jelentős mértékben növekedett - fejtette ki.

    Az MSZP-s politikus nem fogadta el a választ, a parlament viszont 109 igen szavazattal, 32 nem ellenében igen.

    MSZP Zugló fejlesztéséről

    Tóth Csaba arról beszélt, hogy Zuglóban, ahol több mint 120 ezren élnek, több mit 10 éve várnak az új városközpontra. Korábban hosszú évekre visszavetette a projektet, hogy az M4-es metró Keleti pályaudvar és Bosnyák térre közötti részének építését elnapolták, majd végleg levették napirendről. Ezzel a kerület szempontjából fontos fejlesztés is megakadt - mutatott rá, és kitért a Thököly úton tervezett gyorsvillamos építésére is. Most úgy tűnik azonban, metró után gyorsvillamos sem lesz. Megépül-e végre a gyorsvillamos, és ha igen, mikorra várható? - kérdezte.

    Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára kiemelte: a kormány 209 milliárdos támogatást biztosít a kohéziós alapon keresztül a fejlesztésekre, ebből megvalósulhat az M3-as metró rekonstrukciója, az alacsony padlójú villamosok beszerzésének újabb üteme, s az egyes villamost mindkét irányban meghosszabbítják.

    Hozzátette: a BKK szerződése alapján megvalósították volna az említett a projektet, de ez a tervezett 25 milliárdnál többe került volna, ezért a főpolgármester jelezte, törölték a fejlesztési tervekből.