A román kormány felmentette tisztségéből Maros megye prefektusát

    Kolozsvár/Marosvásárhely, 2018. április 25., szerda, (MTI) - A román kormány átmenetileg felmentette tisztségéből Lucian Gogát, Maros megye prefektusát.
hirdetés
    A keddi kormányülésen hozott határozatról a honlapján számolt be szerdán a bukaresti kabinet, mely egyelőre nem közölte, ki lesz Lucian Goga utódja. A leváltott prefektus korábban a magyar szempontból fontos önkormányzati határozatokat menetrendszerűen megtámadta a közigazgatási bíróságon. Az ellenállásán bukott el több a Római Katolikus Gimnázium helyzetének rendezésére, vagy a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésére irányuló önkormányzati határozat.

    A Székelyhon.ro portál már hétfőn közölte az Lucian Goga küszöbönálló leváltásról szóló értesülését. A portál úgy tudta, hogy politikai okok állnak a döntés hátterében. A felmentéssel a kormány tulajdonképpen a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által támogatott Sorin Lazar számára üresítette meg a prefektusi széket. Az ellenzékben politizáló Nemzeti Liberális Párt (PNL) teljes Maros megyei vezetése átigazolt a kisebbik kormánypártba, az ALDE-ba, és ez a tisztségek helyi újraelosztását eredményezte.

    A portál szerint a prefektusi tisztség várományosa, Sorin Lazar Marosvásárhelyen született, ért magyarul, és jelenleg az Aquaserv regionális vízszolgáltató vállalatot vezeti.