Amerikai elnökválasztás - Elsősorban politikusok és támogatók a vendégek az elnökjelölti vitán

    Washington, 2016. szeptember 27., kedd (MTI) - Elsősorban politikusokat és támogatókat hívtak meg vendégként Hilary Clinton demokrata és Donald Trump republikánus párti elnökjelölt hétfő esti első vitájára.
hirdetés
    A két nagy párt befolyásos politikusai töltik meg a New York-i Hampstead Hofstra Egyetemét, ahol a sorrendben első elnökjelölti vitát tartják. Kormányzók, képviselők, szenátorok érkeztek, és jelen vannak a jelöltek kampányának nagy támogatói is, például a nevadai milliárdos Sheldon Adelson, aki Trump támogatója, vagy a szintén milliárdos texasi Mark Cuban, Hillary Clinton kampányának segítője.

    Clinton stábja ezen kívül meghívott négy olyan hölgyet, akivel a demokrata elnökjelölt az elmúlt években szorosabb kapcsolatot alakított ki: egyikük a 2001. szeptember 11-i terrortámadások túlélője, másikuk egy egyedülálló édesanya, aki családon belüli erőszak áldozata volt, a harmadik asszony azóta áll baráti kapcsolatban Hillary Clintonnal, hogy az elnökjelölt first lady lett Washingtonban, s végül azt az Anastasia Somozát, aki agybénulása miatt mozgássérült és szerepel a kampány egyik reklámspotjában, amellyel Clinton Trumpot támadja egy mozgássérült újságírón gúnyolódó megjegyzéséért.

    A publikum soraiban ott ülnek természetesen a családtagok: Hillary Clinton lánya és a veje. Bill Cinton volt elnök a színfalak mögül kíséri figyelemmel az elnökjelölti vitát.

    A Clinton-kampány hétfőn este 50 szövetségi államban 1200 helyen rendez partit, amelyen az elnökjelölti vitát nézhetik a meghívottak.

    Donald Trump meghívottai között van Mark Geist, a líbiai Bengáziban lévő amerikai konzulátus elleni, 2012-ben elkövetett terrortámadás egyik túlélője. A bengázi konzulátus elleni támadást Hillary Clinton külügyminiszteri megbízatása idején követték el, és a republikánusok elsősorban Clintont hibáztatják érte.

    Trump családtagjai - köztük a tanácsadójává előlépett veje, Jared Kushner - is jelen van a vitán.

    Több száz újságíró tudósít az eseményről. A The New York Times bejelentette, hogy 18 fős csapatot állított össze, amelynek feladata a vitában elhangzó állítások ellenőrzése. A Bloomberg televízió is úgy közvetíti a vitát, hogy közben a képernyő alján jelzi, ha valamelyik jelölt ténybeli tévedést tartalmazó kijelentést tett.

    A vitában - az előválasztások vitáival ellentétben - a közönségnek tartózkodnia kell az érzelemnyilvánításoktól.