OGY - Krónika 7. rész (Göcseji Múzeum, magyar-bolgár barátság napja, polgári perrendtartás, napirend után)

    Budapest, 2016. szeptember 26., hétfő (MTI) - A zalaegerszegi Göcseji Múzeum épületének állami tulajdonba vételéről, a magyar-bolgár barátság napjáról, valamint a polgári perrendtartásról is vitáztak az Országgyűlésben hétfő este, majd napirend utáni felszólalásokkal zárták a napirend tárgyalását.
hirdetés
    Visszakerül az államhoz a Göcseji Múzeum épületének tulajdonjoga

    A zalaegerszegi Göcseji Múzeum épületének állami tulajdonba adásának szándékával magyarázta a megyei könyvtárakra és a megyei hatókörű városi múzeumokra vonatkozó törvény módosítását a fideszes Vigh László. A kormánypárti előterjesztő expozéjában kiemelte: a parlament tavaly lehetővé tette, hogy az ingó után a könyvtárak ingatlanvagyona is önkormányzatokhoz kerüljön.

    Zalaegerszeg megkapta a Göcseji Múzeumnak is helyt adó ingatlant, azonban annak csak 15 százalékát használta közművelődési célra, jelentős részén kiemelt államigazgatási feladatokat lát el a kormányhivatal, amelynek vagyonkezelői jogot kell biztosítani. Azt javasolják, hogy az épület legyen újra állami tulajdon - összegzett, hozzátéve: a módosítás nem érint sarkalatos rendelkezéseket.

    Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a kormány nevében támogatásáról biztosította az előterjesztést. Beszámolt arról, hogy 170 tétel került önkormányzatokhoz azzal a feltétellel, hogy csak kulturális közfeladatokra használhatják az ingatlanokat és nem idegeníthetik el. Kifejtette azt is, hogy a törvénymódosítás a jogszabály mellékletét érinti, abból kiveszik a zalaegerszegi létesítményt.

    Teleki László, az MSZP vezérszónoka a zalai polgárok érdekével indokolta, hogy támogatják a törvénymódosítást. Megjegyezte ugyanakkor, hogy már korábban is körültekintőbben kellett volna eljárni, és több lehetőséget kellene adni az önkormányzatoknak nemcsak a fenntartás, hanem a működtetés területén is.

    Hegedűs Lorántné, a Jobbik vezérszónoka is jelezte, hogy támogatják a módosítást, és remélik, nincs mögötte olyan motívum, ami miatt később megbánják.

    Ikotity István, az LMP vezérszónoka azt mondta: nincs kifogásuk a változtatás ellen, ugyanakkor az épületről már korábban lehetett volna egyeztetni. Az ellenzéki politikus egyúttal jelentős plusz források bevonását sürgette a vidéki kulturális életbe, mert szerinte a kormány csak az elit és a főváros kultúrájának fejlesztését célozza.

    Magyar-bolgár barátság napja

    Az Országgyűlés október 19-ét a magyar-bolgár barátság napjává nyilvánítja, ha elfogadják a képviselők az erről szóló előterjesztést. Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló, a napirendi pont előterjesztésre törvényismertető felszólalásában elmondta, közel egy éve tett javaslatot az emléknappá nyilvánításról, ötletét a magyar és a bolgár közjogi méltóságok, valamint a parlament is pozitívan fogadta.

    Kifejtette: a magyarországi bolgárok egyszerű kertészek voltak, akik nem felejtették el anyanyelvüket, és Magyarország is megtett mindent azért, hogy új otthonra találjanak.

    Az október 19-ei emléknappal a két nép közötti szoros barátságot mélyítenék tovább - tette hozzá.

    A szószóló jelezte: Bulgáriában október 19-én tartják az ország védőszentje, Rilai Szent János ünnepnapját.

    A kormány nevében felszólaló Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár támogatásáról biztosította az előterjesztőt. A vitában felszólaló képviselők mindegyike támogatta az előterjesztést.

    Polgári perrendtartás

    Folytatódott volna a múlt héten a vezérszónoki felszólalásokkal megkezdett általános vita a polgári perrendtartásról, de egyetlen képviselő sem jelentkezett felszólalásra, ezért a vitát Latorcai János levezető elnök lezárta.

    Napirend után

    Napirend utáni felszólalásra öt képviselő jelentkezett. Turgyán Tamás örmény nemzetiségi szószóló a független Örményország kikiáltásának 25. évfordulójáról emlékezett meg, Magyar Zoltán (Jobbik) az értékes állami erdőterületeken gazdálkodó vadgazdaságok ellehetetlenítésére hívta fel a figyelmet. Varju László független képviselő azt mondta, négyszáz gyermekorvos hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és 280 praxist fél éve nem töltenek be. Hegedűs Lorántné (Jobbik) az idénymunkát vállaló migránsokkal kapcsolatos problémákat sorolta, Ander Balázs (Jobbik) az őrző-védő cégek piacán tapasztalható anomáliákra világított rá.

    A felszólalást követően Latorcai János levezető elnök lezárta a hétfői napirend tárgyalását, a képviselők kedd reggel folytatják a munkát.