Bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen az ellenzék Szlovéniában

    Zágráb/Ljubljana, 2016. szeptember 27., kedd (MTI) - Bizalmatlansági indítvány nyújtott be Miro Cerar balközép koalíciós kormánya ellen a jobbközép ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) Szlovéniában - közölte a szlovén közszolgálati televízió kedden.
hirdetés
    Janez Jansa volt miniszterelnök, a SDS elnöke úgy ítélte meg: Cerar kormánya Szlovénia eddigi legrosszabb kormánya az ország önállósulása óta, amely két évig nem csinált semmit.

    "A kormány az állami adminisztrációt képviseli, gyenge és rossz, gerinc nélküli kormány, amelyben lobbi - és érdekcsoportok, valamint a brüsszeli adminisztráció irányítanak" - indokolta a beadványt Jansa.

    A szlovén alkotmány szerint tíz parlamenti képviselő nyújthat be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen, amelyet a nemzetgyűlés megvitat, majd az ellenzék csak azután kérheti az erről szóló szavazást.

    Miro Cerar miniszterelnök úgy vélte: az indítvány minden alapot nélkülöz, kormánya politikailag és gazdaságilag is stabilizálta az országot.

    Karl Erjavec külügyminiszter, a kormányának legnagyobb koalíciós partnere, a Szlovén Nyugdíjasok Pártjának (DeSUS) elnöke szavai szerint nincs jelentőséget az indítványnak. Jelezte, hogy az ellenzék ezzel a lépésével nem fogja tudni megingatni a kormányt.