Brexit - Brit kamarai szövetség: nem lesz tartós a brit gazdaság lendülete

    London, 2016. december 12., hétfő (MTI) - A brit gazdaság az EU-tagságról tartott júniusi népszavazás óta a vártnál jobb növekedési teljesítményt mutatott, de ez a lendület nem lesz tartós az uniós tagság megszűnéséhez vezető folyamat bizonytalanságai miatt - áll a brit üzleti vállalkozások érdekképviseletét ellátó Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) hétfőn ismertetett új, felülvizsgált előrejelzésében.
hirdetés
    A BCC az idei év egészére szóló növekedési előrejelzését a várakozásokat meghaladó aktivitási adatok alapján 2,1 százalékra javította az eddigi 1,8 százalékról.

    A szervezet a jövő évi prognózist is javította 0,1 százalékponttal, de így is csak 1,1 százalékos GDP-növekedést valószínűsít 2017-ben, 2018-ra pedig az általa eddig jósolt 1,8 százaléknál jóval gyengébb, 1,4 százalékos növekedést vár a brit gazdaságban.

    A kamarai szövetség szerint középtávon az EU-hoz fűződő jövőbeni brit viszonyrendszer körüli bizonytalanság, valamint a font gyengesége által felhajtott infláció lesz a növekedés két fő visszahúzó ereje, bár a BCC recessziót nem vár a brit gazdaságban.

    A szervezet közgazdászainak számításai szerint az infláció - amely az idei év korábbi szakaszaiban a negatív tartományban is járt - már jövőre meghaladja a Bank of England - a brit jegybank - számára a kormány által előírt 2 százalékos célszintet. A BCC 2017-re 2,1 százalékos, 2018-ra 2,4 százalékos átlagos inflációt vár. Ezek jelentősen megemelt előrejelzések: a kamarai szövetség az EU-népszavazás előtt erre a két évre 1,6, illetve 1,8 százalékos inflációt jósolt.

    A BCC várakozása szerint a gyenge reálgazdasági aktivitás és az inflációs nyomás okozta reálbér-erózió miatt a háztartások fogyasztási kiadásainak növekedése is valószínűleg drasztikusan lassul. A szervezet közgazdászainak számításai szerint a háztartási szektor fogyasztása az idén 2,7 százalékkal, 2017-ben és 2018-ban azonban egyaránt csak 0,6 százalékkal növekszik.

    A londoni elemzői közösség a jelenlegi árfolyamkörnyezetben a BCC előrejelzésénél is meredekebb inflációs gyorsulást, ennek következtében pedig már jövőre reálbércsökkenést is vár.

    Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics prognózisa szerint az éves brit infláció 2018-ban 3,2 százalékon tetőzik.

    A ház modellszámításai szerint azonban ha a font további 5-10 százalékkal gyengül, az infláció 3,5-4 százalékon is tetőzhet a következő években, és egy ilyen mértékű további árfolyamzuhanás már fontválságot is jelezhet.

    A font a brit EU-tagságról júniusban tartott népszavazás óta - amelyen szűk többséggel a kilépést pártolók győztek - a tavaly mért legutóbbi csúcsához képest 20 százalékot zuhant.

    Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics legutóbbi tanulmányában közölte, hogy saját vásárlóerő-indexére alapuló modellszámításai szerint az átlagos brit fogyasztó vásárlóereje az októberrel zárult egy évben is már csak 1,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi azonos tizenkét hónapban mért 3,1 százalékos növekedés után. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben az átlagos fogyasztó elkölthető jövedelme 224 fonttal (84 ezer forinttal) nőtt.

    Az Oxford Economics előrejelzése szerint a font meredek gyengülése miatt a brit infláció már a jövő év második felében eléri a 3 százalékot. A cég számításai szerint emiatt a vásárlóerő 0,4 százalékkal, egy-egy fogyasztó esetében átlagosan 97 fonttal (37 ezer forinttal) csökken 2017 egészében.

    Az Oxford Economics londoni elemzői hangsúlyozták: 2011 óta ez lenne az első olyan teljes naptári év, amelyben visszaesik a brit fogyasztók vásárlóereje.