Brit zsidó szervezetek: a Munkáspárt vezetője nem hajlandó szembeszállni az antiszemitizmussal

    London, 2018. március 26., hétfő (MTI) - A legnagyobb brit zsidó szervezetek szerint Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője nem hajlandó szembeszállni a párton belül jelentkező antiszemita jelenségekkel.
hirdetés
    A 300 ezresre becsült brit zsidóság két vezető érdekképviseleti csoportja, a Board of Deputies of British Jews és a Jewish Leadership Council hétfőn közzétett, rendkívül erőteljes bírálatokat megfogalmazó közös nyílt levele szerint a legnagyobb brit baloldali ellenzéki párt vezetője "a zsidó közösségekkel szemben ösztönösen ellenséges szélsőbaloldali világnézettel azonosult".

    A hirtelen belpolitikai botránnyá fajult ügy közvetlen előzményeként a Munkáspárt egyik zsidó alsóházi képviselője, Luciana Berger Twitter-bejegyzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy Corbyn még 2012-ben támogató üzenetet küldött egy durván antiszemitának minősített londoni utcai falfestmény szerzőjének, aki kifogásolta műve eltávolítását.

    A zsidó szervezetek hétfői levele szerint azonban a Munkáspárton belüli antiszemitizmus megnyilvánulásainak és eltűrésének korántsem ez az egyetlen jele.

    A felhívás szerint Corbyn barátjának tartja a zsidók ellen terrortámadásokat elkövető Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezetet, és részt vesz a milíciát támogató londoni demonstrációkon. "Ugyanez igaz a Hamászra is" - áll a levélben, a Gázai övezetet irányító radikális palesztin szervezetre utalva.

    A levél szerint Jeremy Corbyn "újból és újból az antiszemiták oldalára áll". Ennek oka a legjobb esetben is az, hogy "a szélsőbal megszállottan gyűlöli a cionizmust, a cionistákat és Izraelt, a legrosszabb esetben viszont olyan konspirációs világnézetre vall, amely a zsidó közösségeket ellenséges képződménynek, osztályellenségnek hiszi" - fogalmaznak a felhívást kiadó zsidó szervezetek.

    A nyílt levél szerint Jeremy Corbyn akarva-akaratlanul mára annak az antiszemita politikai kultúrának a zászlóvivőjévé vált, amely Izrael megszállott gyűlöletére, összeesküvés-elméletekre és álhírekre alapozódik, rettenetes károkat okozva a brit zsidóságnak és a Munkáspártnak egyaránt.

    A Munkáspárt vezető tagjait az elmúlt években is többször érte az a vád, hogy antiszemita nézeteket hangoztatnak.

    Ken Livingstone volt londoni polgármester párttagságát két éve felfüggesztették, miután egy BBC-interjúban azt mondta: Adolf Hitler politikája kezdetben arra irányult, hogy a zsidók költözzenek "Izraelbe" - az akkori Palesztinába -, és a náci diktátor "ezzel valójában a cionizmust támogatta".

    Livingstone, aki 2000 és 2008 között volt London első közvetlenül választott polgármestere, ugyanebben a nyilatkozatában megvédte a Munkáspárt egy másik, szintén antiszemitának ítélt megnyilvánulása miatt felfüggesztett képviselőjét, Naz Shah-t, aki egy korábbi Facebook-bejegyzésében azt írta: megoldaná a közel-keleti válságot, ha Izraelt áttelepítenék az Egyesült Államokba. Shah akkori bejegyzése szerint az izraelieket egyébként is "az amerikaiak szeretik a legjobban", és "tárt karokkal várnák őket otthonaikban".