Elkezdődött a székesfehérvári Szent István király-székesegyház belső restaurálása

    Székesfehérvár, 2017. május 25., csütörtök (MTI) - A templombelső műemléki kutatása után az oldalkápolnák helyreállításával megkezdődött a székesfehérvári Szent István király-székesegyház belső restaurálása - jelentette be Spányi Antal megyéspüspök csütörtökön A székesfehérvári Szent István király-székesegyház műemléki kutatása és helyreállítása címmel rendezett örökségvédelmi konferencián.
hirdetés
    Spányi Antal hangsúlyozta, hogy a műemléki kutatás és a restaurálás tervezésénél magas volt a mérce, ezért a legkorszerűbb technikák alkalmazásával az épület alapos állapotfelvételen esett át.

    A székesfehérvári megyéspüspök emlékeztetett arra, hogy 2014. július 2-án a székesegyház tetőpárkányából egy nagy rész leszakadt, a hiba oka pedig a templom szétnyíló tetőszerkezete volt. Azonnali beavatkozásra volt szükség, az önkormányzat és a kormány azonnali támogatást biztosított hozzá, de magánszemélyek, közösségek, cégek nagylelkű felajánlása is kellett a tető és a külső homlokzat megújulásához - tette hozzá.

    Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a kormány korábban 380 millió forintot adott a bazilika tetejének és külső homlokzatának teljes felújítására, de a most kezdődő munkát ugyanúgy támogatni kívánják.

    Fülöp Attila szerint manapság Európában elfeledkeznek a múlt védelméről, az igazi értékek megőrzéséről, éppen ezért különös jelentősége van minden egyes templomfelújításnak. Hangsúlyozta, hogy a keresztényi alapokon nyugvó Magyarországot a megújuló templomai jelképezik.

    Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a város és Fejér megye egyik legfontosabb épületének nevezte a székesegyházat, amely hívők és nem hívők számára is óriási értékkel bír. Emlékeztetett rá, hogy a bazilika az Árpád-ház program sétaútvonalának egyik kiemelt helyszíne lesz a Nemzeti Emlékhely mellett.

    Mint mondta, hamarosan egyik régi adósságukat törlesztik a városlakók felé, hiszen a székesegyház környéke is megújul. Ennek keretében a templom előtti téren - üvegfedéssel - Géza nagyfejedelem négykaréjos templomának bemutatása is lehetővé válik - fűzte hozzá.

    Az MTI kérdésére a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója, Smohay András elmondta: egyelőre nem tudják, pontosan mennyibe fog kerülni a teljes restaurálás, az majd csak a közbeszerzési eljárásokra beadott ajánlatok összesítésekor derül ki. Hozzátette: a felújítás nagyságrendje több milliárd forintos.

    A konferencián Gaylhoffer Kovács Gábor művészettörténész hazánkban egyedülállónak nevezte az egyházmegye szándékát, hogy prekoncepciók nélkül a lehető legtöbbet megtudjon a templomról, hogy aztán teljes felelősséggel lehessen dönteni a belső felújításról. Mint mondta, ehhez egy értékleltár elkészítése is kellett, amely utat mutatott a műemléki kutatásokhoz. Kiemelte: közel ezer tétel került a leltárba, s így a jövőbeni beavatkozások során pontosan ismerhető lesz valamennyi értéke a székesegyháznak.

    Bartos György művészettörténész bemutatta a barokk stílusú székesegyház építéstörténetét, amely szerint feltehetően a 10. században épített Szent Péter Pál-plébániatemplom, a 12. századi Szent Imre-templom vagy a Szent Jakab-templom lehetett az elődje. Annyi biztos, hogy 1543-tól török dzsámiként működött és 1688-tól lett újra keresztény templom.

    Székesfehérvár második legtöbbet kutatott épülete az 1700-as években teljes átépítésen esett át, 1777-től püspöki székesegyház, 1778-tól pedig itt őrzik a Szent István-ereklyét. A két világháború között, illetve az 1950-1960-as években is komoly felújításokat végeztek az épületen, 1971-ben Kralovánszky Alán az épület előtt végzett ásatáson elsőként tárta fel a korábbi négykaréjos templomot.