Hivatali visszaélés miatt vádat emeltek négy pénzügyőr ellen Kecskeméten

    Kecskemét, 2016. szeptember 27., kedd (MTI) - Hivatali visszaélés miatt vádat emeltek négy pénzügyőr ellen, mert nem bírságolták meg egyikük ismerősének anyját, aki a vámmentes mennyiségnél több alkoholt akart behozni az országba - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség kedden az MTI-vel.
hirdetés
    A közlemény szerint a vádlottak - egy nő és két férfi - március 26-án a szerb-magyar határon, a bácsalmási határátkelőnél ellenőrizték az utasforgalmat, negyedik társuk aznap nem volt szolgálatban. Egy Szerbia felől személyautóval érkező nő vámellenőrzésekor a pénzügyőr nő az autó csomagterében a vámmentesen behozható értéket egy üveggel meghaladó mennyiségben alkoholos italokat talált. Tájékoztatta erről férfi társait és úgy döntöttek - ezt közölték is az ellenőrzött nővel -, hogy bírságot rónak ki. Az ügyintézéshez az üveg itallal bementek az irodába - írták.

    Eközben a nő értesítette telefonon a fiát, aki pedig az aznap nem dolgozó pénzügyőr ismerősét. A beszélgetés után a negyedik vádlott felhívta az egyik szolgálatban lévő férfi munkatársát, és megkérte, hogy ne intézkedjenek a nővel szemben. A férfi ebbe beleegyezett és közölte társaival is a kérést. A nő visszakapta az üveg italt és bírság nélkül behajthatott Magyarországra - áll a közleményben.

    Hozzátették: a vádlottak ezzel a szolgálati kötelességüket megszegve az ellenőrzött nőt jogtalan előnyhöz juttatták. A pénzügyőrök ellen a Nemzeti Védelmi Szolgálat tett feljelentést.

    A hivatali visszaéléssel vádolt pénzügyőrök szabadlábon várják a tárgyalást. Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék dönt majd.