Illegális bevándorlás - Jobbik: a kormánypártok nyújtsák be a saját nevükben az alaptörvény-módosítási javaslatát!

    Budapest, 2017. október 22., vasárnap (MTI) - A Jobbik országgyűlési képviselője arra biztatja a kormánypártokat, hogy nyújtsák be a saját nevükben az ellenzéki párt korábban többször, legutóbb kedden beadott alaptörvény-módosítási javaslatát.
hirdetés
    Staudt Gábor vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján nagyvonalúnak nevezte az ajánlatukat. Azt mondta, ők már a bevándorlási hullám megindulásakor kifejezték, hogy semmiféle kvóta nem elfogadható, és cselekedeteikkel nyilvánvalóvá tették, hogy Magyarország védelmében támogatják a kormányt, akár kétharmados törvények megszavazásával is.

    Ha Orbán Viktor miniszterelnök valóban nemzeti egységet szeretne, felmerül a kérdés, hogy a Fidesz és a KDNP miért nem állt a Jobbik alaptörvény-módosítási javaslata mellé, amely mindössze egyetlen mondatban tért el a kormánypártokétól: a jobboldali ellenzéki párt kizárná a letelepedési kötvények visszavezetésének lehetőségét.

    A képviselő megfogalmazása szerint a "piszkos pénzeknél" fontosabb a haza védelme. Úgy tűnik, hogy a Fidesz-KDNP minden ellenzéki kezdeményezést "élből lesöpör" - jegyezte meg. Így a Jobbik nem csinál majd presztízskérdést abból, ha a kormánypártok a sajátjukként nyújtják be az ellenzéki javaslatot, és az egész frakciójával támogatni fogja a módosítást - szögezte le, rámutatva: jelenleg ez az egyetlen jogi módja az előrelépésnek, a védelem fokozásának.

    Felidézte, hogy az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága csütörtökön megszavazta a közös uniós menekültügyi rendszerről szóló dublini szabályozás reformtervezetét, amely a menekültügyi kérelmek gyorsabb elbírálására és szolidaritási alapon a felelősség tagállamok közötti kiegyensúlyozottabb megosztására irányul. "Helyzet van" - fogalmazott Staudt Gábor, aki szerint az Európai Unió állandó, automatikus, felső küszöbérték nélküli elosztási mechanizmust vezetne be.

    Közölte: Orbán Viktor nyilatkozatának egyik felével egyetértenek, ez valóban a magyar szuverenitás elleni jelentős támadás, amit minden eszközzel meg kell gátolni. Ugyanakkor szerintük csúsztatás a miniszterelnök azon állítása, amely szerint az ellenzéki pártok Brüsszel kötelező kvótára épülő mechanizmusát támogatják. A Jobbik ugyanis amiben tudott, segített Magyarország védelmében - nyomatékosította, hozzáfűzve: "hogy a baloldali pártok mit képviselnek, az legyen az ő dolguk".

    Staudt Gábor szerint Orbán Viktor képes sutba dobni a haza védelmét a letelepedési kötvények 2018 utáni visszavezetéséért. A Fidesz-KDNP már több mint húszezer "pénzes, gazdag migráns" letelepedését tette lehetővé - hangoztatta.

    Arra a kérdésre, hogy a Jobbik miért nem támogatta a kormánypártok alaptörvény-módosítóját, a képviselő úgy felelt: egyértelműen azért, mert a jogszabály Fidesz-KDNP-s változata kiskaput hagyott volna, ők azonban félmegoldásokat nem tudnak elfogadni.

    A Jobbik kétharmaddal írná az alaptörvénybe, hogy semmilyen formában nem megengedett pénzért árulni a letelepedés jogát - jelentette ki.

    Arra az újságírói megjegyzésre, hogy Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szerint Jeszenszky Géza korábbi külügyminiszter - hasonlóan Bod Péter Ákoshoz és Mellár Tamáshoz - a "politikai elbutulás állapotában van", Staudt Gábor azt mondta: a Fidesz taktikája az, hogy még a saját értelmiségi köreihez tartozókat is ellenségnek állítja be, ha kritikát mernek megfogalmazni - hangoztatta. Megjegyezte: el kellene gondolkodni azon, hogy kívánatos-e a közbeszéd ilyen irányú változása.

    Szanyi Tibor MSZP-s EP-képviselőnek az 1956-os forradalmat és szabadságharcot az "ünnep" szó idézőjelbe tételével említő Facebook-bejegyzését a jobbikos politikus undorító, velejéig posztkommunista hozzászólásnak nevezte, amely ellenforradalomként állítja be a forradalmat.