Illegális bevándorlás - Vietnamiakat csempésző nemzetközi bandát fogtak el Lengyelországban és a balti országokban

    Varsó, 2016. szeptember 27., kedd (MTI) - Vietnamiakat Oroszországon és a balti államokon át csempésző nemzetközi hálózatot göngyölített fel a lengyel határőrség, együttműködve a litván és a lett hatóságokkal - közölte a lengyel közszolgálati rádió kedden.
hirdetés
    Agnieszka Golias, a lengyel határőrség szóvivője a rádiónak elmondta: Lengyelországban a 14 fős csoport magját - egy lengyelt és két (orosz állampolgárságú) csecsent - vettek őrizetbe, majd bírósági döntés alapján előzetes letartóztatásba helyezték őket.

    A csecsenek legálisan tartózkodtak Lengyelországban, a menekültstátust helyettesítő tartózkodási engedély alapján. A csoport többi tagját - 11 csecsent - Litvánia és Lettország területén, nemzetközi elfogatóparancs alapján vették őrizetbe.

    Lengyelországban az esetet a lublini ügyészség korrupciós és szervezett bűnözés elleni ügyek osztálya vizsgálja. A letartóztatottakat embercsempészettel foglalkozó, nemzetközi bűnszervezetben való részvétellel gyanúsítják. Elmarasztaló döntés esetén akár tíz év szabadságvesztésre ítélhetik őket.

    Golias elmondta azt is, hogy 84 illegálisan érkező vietnamit is feltartóztattak: 42-t Lengyelországban, a többieket Litvániában és Lettországban.

    Lengyelországban az utóbbi időben nem szóltak hírek arról, hogy számottevő embercsempészet zajlana az északkeleti határon, mely az Európai Unió keleti határa is egyben.

    Orosz állampolgárságú csecsenek azonban az utóbbi években növekvő számban nyújtanak be Lengyelországban menedékjogi kérelmeket. Csak az idei év első felében mintegy 6 ezer ilyen kérvényt regisztráltak, és mintegy 2-3 százalékukat bírálják el pozitívan. Biztonsági szakértők szerint a migránsok egy része a Kaukázus térségében zajló konfliktusok elől menekül, vannak köztük azonban olyanok is, akik a dzsihadistákkal állnak kapcsolatban.

    A múlt héten a kelet-lengyelországi Bialy Stok kerületi bírósága három hónappal meghosszabbította a tavaly elfogott három csecsen előzetes letartóztatását. A szóban forgó személyek a gyanú szerint pénzt és felszerelést gyűjtöttek az Iszlám Állam terrorszervezetnek, és dzsihadista harcosokat próbáltak toborozni Lengyelországban.