Múzeumok Őszi Fesztiválja - Programok a nyíregyházi múzeumban és a múzeumfaluban

    Nyíregyháza, 2016. szeptember 27., kedd (MTI) - Tucatnyi programmal, köztük szakmai konferenciákkal, városnéző sétával és mesterségek bemutatójával csatlakozik a nyíregyházi Jósa András Múzeum és a Sóstói Múzeumfalu a Múzeumok Őszi Fesztiváljának országos programsorozatához.
hirdetés
    A Benczúr téri múzeumban szerdán kezdődnek a programok és november 9-ig tartanak, a sóstógyógyfürdői múzeumfalu pedig csütörtöktől egészen Márton-napig, november 12-ig várja az érdeklődőket - hangzott el az eseményeket beharangozó keddi sajtótájékoztatón.

    Román Ágnes múzeumpedagógus elmondta, hogy a Jósa András Múzeumban szerdán a Széchenyi István és a Tisza szabályozása című tudományos konferencia nyitja meg a fesztivált, majd délután a Kállay Gyűjteményben Árvíz a Tiszán 1940-ben címmel nyílik időszaki tárlat, amelyen 140 darabból álló eredeti fotósorozaton keresztül nyerhet bepillantást a közönség a természeti katasztrófába.

    Az őszi fesztivál ideje alatt minden szerdán kitárja kapuit a múzeum restaurátorműhelye, valamint kinyílik Szabolcs vármegye korábbi főorvosának, Jósa Andrásnak (1834-1918) a táskája is, amelynek tartalmát a nyíregyházi és a megyei iskolák tanulói egyaránt megismerhetik.

    Október 1-jén városnéző sétára invitálják az érdeklődőket, majd a gyerekek fognak számot adni rajztudásukról a Gőzerővel című program keretében. Október 10-én tartják a múzeumpedagógiai évnyitót, majd Korszak-váltás címmel október 18-tól több alkalommal Nyíregyházához kötődő ismert írók és művészek, például Móricz Zsigmond, Benczúr Gyula és Krúdy Gyula életének helyi vonatkozásaiból elevenítenek fel egy-egy szeletet a szervezők.

    Október 25-én Androidok a Jósa Múzeumban - avagy vizuális kultúra a múltban és a jövőben címmel Szepessy Béla grafikusművész előadása következik a programban, november első hetében pedig Hűvösvölgyi Ildikó színművész társalgási estjét, majd a levéltárral közösen szervezett "szomszédolást" tartják meg.

    A Sóstói Múzeumfaluban csütörtökön a népmese napjával kezdődik a rendezvénysorozat, ezt követően október 7-én múzeumpedagógiai információs napot tartanak - közölte a sajtótájékoztatón Szabó Sarolta, az intézmény vezetője. Október 14-én az előző programhoz hasonló múzeumpedagógiai workshop jön, amelyet október 26. és 28. között a mezővárosi mesterségek napja követ.

    Az őszi szünetben különböző programokkal színesített gyermekmegőrzést vállal a múzeumfalu, november 12-én pedig a megszokott Márton-napi libás családi napra várják a közönséget Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőre.