Kabai Lóránt kapja a FISZ frissen alapított Csáth Géza-díját

    Budapest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Kabai Lóránt költő, szerkesztő és irodalomszervező kapja a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) frissen létrehozott Csáth Géza-díját december 15-én, csütörtökön Budapesten. Az elismeréssel az irodalmi szervezet a hazai díjazási rendszer és kulturális élet problémáira is szeretné felhívni a figyelmet.
hirdetés
    A FISZ közleménye szerint a kizárólag adományokból alapított elismerést mellé "egy fél disznót kap Kabai Lóránt, a Balassa János utca 6. számnál, a Neurológiai Klinika előtt, konkrétan tehát ott, ahol Csáth Géza agyát eltemették". A "hasított disznót" a díjazottnak saját vállán kell elcipelnie a közeli Gólyába, ahol a FISZ éves közgyűlést tart.

    A Csáth Géza-díj alapításának ötlete Zoran Gasi macedóniai születésű, albán származású, szerbiai költőtől és képzőművésztől származik. Az újvidéki Új Symposion folyóirat alkotóival jó kapcsolatot ápoló Gasi még a nyolcvanas években állt elő a kiemelkedő avantgárd alkotóknak szánt díj ötletével, amely jól illeszkedik Csáth Géza irodalmi munkásságához és mítoszához - írják.

    A közleményben hozzáteszik: a Csáth Gáza-díj aktualitását a hazai kulturális életben érzékelhető eltolódás, a magánmecenatúra hiánya adja, ennek megfelelően az elismerést magánszemélyek, az adott év kuratóriumának tagjai finanszírozzák. A kuratórium tagjai a FISZ visegrádi táborának nulladik napi mindenkori résztvevői.

    A díjátadót követő közgyűlésen választják meg a szervezet új elnökségét és elnökét is, amelyek betöltésére októberben írt ki pályázatot a FISZ. Az elnökségi pályázatnak tartalmaznia kellett a hét elnökségi tagjelölt rövid szakmai önéletrajzát, legfontosabb publikációik listáját, a megpályázott posztok megjelölését (elnök, alelnök, elnökségi tag), legfontosabb egyéni vállalásaikat, és a szövetség irányítására vonatkozó rövid és hosszú távú közös terveiket. A beérkező pályázatok nyilvánosak, a szervezet azokat valamennyi tag számára megküldte a közgyűlési meghívóval együtt.

    A hivatalos program zárásaként Horváth Imre Olivér Nem szimpátia című könyvét mutatják be, amely frissen jelent meg a FISZ gondozásában. A fiatal költő angolszász kötődésű lírájában tovább él a viktoriánus Robert Browningtól Szabó Lőrincig, Edgar Lee Mastersig (s tovább) ívelő monológvers hagyománya, ám a közvetlenebb személyességet megteremtő énbeszéd formáival is találkozunk - olvasható a közleményben, amely szerint a bemutató után könyvvásárral és a Hat Hét Club zenéjével folytatódik a mulatság.