Külföldi egyetemek - Kormányszóvivő: tévedésen alapul az amerikai külügy közleménye

    Budapest, 2017. március 31., péntek (MTI) - A magyar kormány szerint tévedéseken alapuló sajtóközleményt adott ki az Egyesült Államok külügyminisztériuma pénteken.
hirdetés
    A kormany.hu oldalon megjelent közleményben Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy fogalmazott, a magyar kormány "meglepetten tapasztalja" az amerikai külügyi közleményt.

    Washington pénteken azt ajánlotta a magyar kormánynak, hogy ne hozzon olyan jogszabályt, amely veszélyeztetné a Közép-európai Egyetem (CEU) működését.

    Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy Magyarország szuverén ország, amely a kölcsönös tisztelet, a jó szándék és a megegyezésre törekvés jegyében alakítja a külkapcsolatait.

    A kormány szándékai szerint Magyarországon csak olyan, nem európai uniós államhoz tartozó egyetemek működhetnek, amelyekről Magyarország államközi szerződést kötött az érintett állammal. Ennek megfelelően a kormány készen áll arra, hogy tárgyalásokat folytasson az Egyesült Államok kormányával "Soros György Magyarországon működő egyeteméről" - olvasható a közleményben.