Kvótareferendum - Dömötör: a brüsszeli kvótacsomag súlyos kockázatokkal jár

    Budapest, 2016. szeptember 27., kedd (MTI) - A brüsszeli kvótacsomag súlyos gazdasági, kulturális és biztonsági kockázatokkal jár, amelyeket nem szabad felvállalni - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedden az MTI-vel.
hirdetés
    Dömötör Csaba közleményében Margaritisz Szkínász, az Európai Bizottsági szóvivőjének nyilatkozatára reagált. A szóvivő kijelentette: egyetlen tagállamra sem lehet az unió szolidaritásra vonatkozó alapelveit törvényi szabályozással ráerőltetni, de a 120 ezer menedékkérő elosztásáról szóló jogszabály kötelező érvényű. A bizottság szerdán újabb menekültügyi csomagot mutat be, amely kitér a menekültek tagországok közötti elosztására is.

    Az államtitkár azt írta, ez az állásfoglalás jól mutatja, hogy Brüsszel továbbra sem vonja vissza a kvótacsomagot, amelynek három különösen veszélyes eleme van. Brüsszel egyrészt állandó eljárást hozna létre a bevándorlók szétosztására a tagországok között, aminek alapján Magyarországra is bevándorlók ezreit telepítenék. Emellett pénzbüntetést is kilátásba helyeznek, ha valamely tagállam nem kíván részt venni a betelepítési programban. Mindezeken túl Brüsszel a családegyesítéseket is megkönnyítené, tovább növelve ezzel a betelepítendők számát - sorolta.

    Kiemelte: a brüsszeli kvótacsomag súlyos gazdasági, kulturális és biztonsági kockázatokkal jár, amelyeket nem szabad felvállalni, a kormány ezért kezdeményezett népszavazást.

    Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"