Luxemburgi adókönnyítések - Megkezdődött a fellebbezési tárgyalás a kiszivárogtatók ügyében

    Brüsszel/Luxembourg, 2016. december 12., hétfő (MTI) - Megkezdődött a fellebbezési tárgyalás az úgynevezett Luxleaks-botrányt kirobbantó kiszivárogtatók ügyében hétfőn egy luxembourgi bíróságon.
hirdetés
    A törvényszék júniusban hozta meg az elsőfokú ítéletét a nemzetközi vállalatoknak nyújtott luxemburgi adókönnyítéseket felfedő iratok nyilvánosságra hozatalának ügyében. Antoine Deltour és Raphael Halet, a PWC (korábbi nevén PriceWaterhouseCoopers) könyvvizsgáló cég korábbi alkalmazottjai 12, illetve 9 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. A harmadik vádlottat, Edouard Perrin újságírót viszont minden vád alól felmentették. Perrin számolt be róla először, hogy a nagyhercegség adóhivatala az ott bejegyzett multinacionális vállalatok százai számára tette lehetővé az egyébként külföldön fizetendő adóterheik minimalizálását.

    Júniusi ítéletében ugyan Marc Thill bíró elismerte, hogy a vádlottak "tagadhatatlanul hozzájárultak az átláthatóság növeléséhez", a három férfi közül kettőt így is elítéltek lopás, illetve a szakmai titoktartás megsértése miatt. A bíróság döntése ellen az elítéltek és az ügyészség is fellebbezett.

    A bíróság épülete előtt mintegy kétszáz tüntető gyűlt össze hétfőn, többen olyan táblát tartottak a magasba, amelyre azt írták, hogy "le az adóelkerüléssel".

    Sajtóhírek szerint nagyjából 200 ezren írták alá korábban azt a petíciót, amelyben támogatásukról biztosították a kiszivárogtatókat, akik a felmentésüket kérték. Szeptemberben több mint száz európai parlamenti képviselő tiltakozott az eljárás ellen. Sven Giegold zöldpárti politikus pedig hétfőn groteszknek nevezte a tárgyalást.

    Az ügyben december 21-én várható ítélet.

    Szakemberek szerint a céges adóelkerülés évente több milliárd euró bevételkiesést jelent az uniós tagállamoknak, ráadásul egyenlőtlen versenyt okoz a vállalatok között.