Medvegyev: orosz-kínai kormányközi regionális fejlesztési bizottság alakul

    Moszkva, 2016. november 7., hétfő (MTI) - Moszkva és Peking megalakít egy kormányközi bizottságot az orosz távol-keleti és a kínai északkeleti régió fejlesztésére - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő hétfőn Szentpéterváron, Li Ko-csiang kínai miniszterelnököt fogadva.
hirdetés
    A 21-szer megrendezett éves miniszterelnöki találkozón mindkét fél méltatta, hogy eddig egyetlen ilyen eszmecsere sem maradt el vagy szenvedett késedelmet. Medvegyev kiemelte, hogy Oroszországnak egyetlen más viszonylatban sem működik ilyen kapcsolattartási mechanizmusa.

    Az orosz kormányfő hangoztatta, hogy Moszkva és Peking stratégiai partnerek és barátok, és Moszkva minden kérdést hajlandó megvitatni Pekinggel. A kétoldalú megbeszélések témájaként Medvegyev egyebek között a világgazdaság helyzetét jelölte meg, amelynek nehézségei a kétoldalú kereskedelmi egyensúlyban is jelentkeztek. Hozzátette, hogy a mérleg idén a kiegyensúlyozottság irányában mozdult el.

    Li köszönetet mondott a meghívásért, és méltatta az Ermitázs gazdag gyűjteményét, amelyet vasárnap volt módja megtekinteni. Szavai szerint a híres szentpétervári múzeumban ismét meggyőződött a civilizációk közötti együttműködés szükségességéről és azok kölcsönös függőségéről.

    Medvegyev elmondta, hogy a két ország számos globális kérdésben azonos álláspontot vall, Li pedig hangsúlyozta, hogy a két ország az ENSZ BT állandó tagjaként szoros kapcsolatban áll és koordinál, valamint közösen lép fel az ENSZ alapokmányának elsőrendűsége és a regionális stabilitás mellett.