Mike Pompeo: Washington a június 12-i csúcsra készül Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel

    Washington, 2018. május 22., kedd (MTI) - Washington változatlanul a június 12-i csúcstalálkozóra készül Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel - hangsúlyozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden.
hirdetés
    Sajtóértekezleten az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: az amerikai kormányzat változatlanul a június 12-én tartandó találkozóra készül, és "minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy ez sikeres legyen". A miniszter nem kívánt találgatni azzal kapcsolatban, hogy a találkozót esetleg egy későbbi időpontban tartják, vagy akár el is maradhat. Ismételten hangsúlyozta, hogy - sikeres csúcstalálkozó esetén - Észak-Korea számíthat amerikai beruházókra és amerikai tőkére.

    A külügyminiszter egyben méltatta Kína szerepét az Észak-Korea körüli válságban, mint fogalmazott: Kína "történelmi segítséget" ajánlott fel az Észak-Koreára gyakorolt nemzetközi nyomásgyakorlás során.

    Mike Pompeo a sajtóértekezleten beszélt arról is, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy Irán elfogadja a hétfőn megfogalmazott amerikai követelések némelyikét.

    Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem akar rendszerváltozást elérni Iránban.

    "Az irániaké a döntés, hogy milyen vezetőket akarnak az ország élén" - fogalmazott Pompeo. Majd kifejtette, hogy szerinte "nem olyan nehéz" a hétfőn megfogalmazott amerikai követelések teljesítése, különösen az, hogy Irán hagyjon fel a terrorcselekményekkel. Ez a kérés "nem puszta fantázia szüleménye" - fogalmazott a tárcavezető.

    Pompeo kitért arra is, hogy az Egyesült Államok európai szövetségeseivel együtt diplomáciai eszközökkel rendezhető az iráni atomalku amerikai felmondása után kialakult helyzet. "A közös értékrend és érdekek vezethetnek el bennünket ahhoz a közös következtetéshez, hogy szükséges választ adni az egész világot érintő iráni fenyegetésre" - mondta.