MNB: 900 milliárd forintra csökkent a háromhónapos betéti állomány

    Budapest, 2016. december 21., szerda (MTI) - Az idei utolsó mennyiségi korlátos tenderen 900 milliárd forintra csökkent a háromhónapos betéti állomány, a jegybank 400 milliárd forintot hirdetett meg, a csaknem 522 milliárd forint banki ajánlatból 400 milliárd forintot fogadott el - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán az MTI-vel.
hirdetés
    A közlemény szerint így a 437 milliárd forintos lejáró állománnyal együtt 937 milliárd forintról 900 milliárd forintra csökkent a háromhónapos betéti állomány.

    Az MNB monetáris tanácsa szeptember 20-án döntött az idei negyedik negyedév háromhónapos betéti tenderein érvényes mennyiségi korlátról, aminek értelmében az októberi, a novemberi és a decemberi betételhelyezések összege nem haladhatja meg a 900 milliárd forintot.

    A háromhónapos betét mennyiségi korlátozása hatékonyan támogatta 2016 negyedik negyedévében a bankközi piacok élénkülését, és így hozzájárult a monetáris kondíciók célzott, nem-konvencionális eszközökkel történő lazításához - írta az MNB.

    Felidézték, a jegybank keddi döntése értelmében 2017. első negyedévének végére a háromhónapos betét állománya 750 milliárd forintra csökken.