Kihelyezték a kolozsvári buszokra a Musai-Muszáj többnyelvűséget hirdető reklámtábláit

    Bukarest, 2016. december 21., szerda (MTI) - A kolozsvári tömegközlekedési vállalat több járművében kihelyezték a Musai-Muszáj akciócsoport többnyelvűséget hirdető háromdimenziós tábláit, miután ugyanez a kísérlet októberben meghiúsult - jelentették be szerdán a civil szervezet vezetői.
hirdetés
    Bethlendi András jogász, a csoport aktivistája az MTI-nek telefonon elmondta: összesen 21 reklámot helyeztek el három buszon, mindegyik járművön hetet-hetet. A reklámban Kolozsvár helységnévtáblája látható, amin egy bizonyos szögből nézve Kolozsvárnak csak a román megnevezése látható, egy másik szögből viszont kétnyelvűvé válik, így a román településnév alatt megjelenik a magyar is.

    A civil szervezet tájékoztatási projektje egy közösségi szavazás nyomán nyert 4500 lejes (315 ezer forint) támogatást a kolozsvári polgármesteri hivataltól, amely azonban októberben megakadályozta a táblák kihelyezését.

    Bethlendi elmondta: a polgármesteri hivatal az időhúzással elérte, hogy a civil szervezet elveszítette az elnyert támogatást, így saját forrásokból finanszírozták a reklámkampányt. Bethlendi szerint a hivatal beláthatta, hogy súlyos szólásszabadság-korlátozó lépés lenne részükről a tiltás. Közölte, gyűjtőakciót indítanak, amelynek keretében 10 ezer lejt (700 ezer forint) akarnak összegyűjteni adományokból a tájékoztatási akció kiterjesztéséért.

    Az MTI kérdésére elmondta: fél órán át utaztak az egyik buszon, amelyen a reklámok el voltak helyezve, ezek senkit nem háborítottak fel, hiszen az elmúlt két évben már felmérések is mutatják, hogy a kolozsvári románok többségét nem zavarja a kétnyelvűség.

    A kolozsvári többnyelvű helységnévtábla ügye évek óta feszültség forrása a helyi magyar közösség és a városvezetés között. Az Emil Boc volt román miniszterelnök által vezetett hivatal mindeddig elutasítóan viszonyult a magyar közösség erre vonatkozó kéréséhez. A táblaügyben több pert is indítottak.