Szakmai együttműködésről állapodott meg a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a szegedi REÖK

    Szeged, 2016. december 21., szerda (MTI) - Szakmai együttműködésről, diplomakiállítások rendezéséről, konferenciák szervezéséről állapodott meg a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a szegedi Regionális Összművészeti Központ (REÖK) - tájékoztatta a kulturális intézményt működtető Szegedi Szabadtéri Játékok szerdán az MTI-t.
hirdetés
    Az együttműködés jelentős állomás a REÖK képzőművészeti életében is - fogalmazott Herczeg Tamás igazgató. A Reök-palota az utóbbi időben leginkább kortárs kiállításoknak adott helyet, az egyetemmel létrejött megállapodás pedig lehetőséget teremt arra, hogy a legfiatalabb hazai művészgeneráció is bemutatkozhasson a központban.

    A diákok alkotótáborba érkeznek Szegedre, ahol a festő- és szobrászhallgatók számára alkotószobát biztosít a palota, a grafikusok többek közt street art kiállítási lehetőséget kapnak, az intermédia és látványtervező szakosok pedig a REÖK színháztermét használhatják hasonló célokra. A hallgatóknak a Szegedi Szabadtéri Játékok produkcióinak díszlettervezési és kivitelezési munkálataiban is lesz alkalmuk bekapcsolódni. Ez utóbbi projekt már a 2017-es nyitóprodukció, a Tosca előkészületei kapcsán elindul.

    A Képzőművészeti Egyetem igen gazdag gyűjteményéből szecessziós tárlatot terveznek a Reök-palotában, illetve a hallgatók diplomakiállításait is várják. Elméleti munkára is lesz lehetőség: többek közt a kurátori képzésben részt vevőknek biztosít majd foglalkozásokat a REÖK, és konferenciák megszervezését is tervezik.

    Nem ez az első alkalom, hogy felsőoktatási intézmények hallgatóinak bevonásával végzi művészeti tevékenységét az intézmény. Az Így szerettek ők - öREÖK szerelmek című felolvasószínházi sorozat előadásait a Szegedi Tudományegyetem diákjainak segítségével alkotja meg Réczei Tamás rendező - áll a közleményben.