NGM: a családok pénzügyi tudatossága a gazdaságot is erősíti

    Budapest, 2017. november 10., péntek (MTI) - A családok pénzügyi tudatossága erősíti a gazdaságot és javítja a társadalmi közérzetet is, a szükséges ismeretek átadását az iskolákban kell elkezdeni - mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.
hirdetés
    Balogh László a gazdasági tájékozottság jelentőségét azzal indokolta, a pénzügy az élet szerves részét képezi, bizonyos termékeknek és szolgáltatásoknak viszont csapdái is vannak. Az okos eszközökkel például néhány gombnyomással lehet személyi kölcsönöket fölvenni - tette hozzá. Aki tisztában van az alapfogalmakkal, jól tud kérdezni és összehasonlítani, az nem csupán a buktatókat tudja kikerülni, hanem a lehetőségeket is ki tudja használni.

    Hangsúlyozta, hogy a pénzügyi tudatosságot minden korosztályban erősíteni kell, de a fiatalok körében különösen fontos. A pénzügyi ismereteknek az alapfokú oktatásban is meg kell jelenniük, az NGM kezelésében álló intézményekben ez a cél már teljesült - tette hozzá.

    Az Európai Bizottság Magyarországról készített előrejelzéséből a legfontosabbnak azt nevezte, hogy a brüsszeli testület a számokat fölfelé módosította. Hozzátette: az Európai Bizottságot magyar gazdaság dinamikája és első féléves adatai győzhették meg. A kormány idén és jövőre is 4 százalék fölötti éves gazdasági növekedést vár - mondta Balogh László.

    Az Európai Bizottság csütörtökön jelezte, hogy idén 3,7 százalékos, jövőre 3,6 százalékos, 2019-ben pedig 3,1 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon.