OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: letelepedési kötvény, korrupció)

    Budapest, 2017. október 24., kedd (MTI) - A letelepedési kötvényről és a korrupcióról is szó volt kedden napirend előtt az Országgyűlésben.
hirdetés
    LMP: a kormány a letelepedési kötvényekkel megvalósította a bevándorlást az EU-ba

    Demeter Márta (LMP) a nemzeti konzultációval kapcsoltban azt firtatta, megkérdezte-e a kormány a magyar embereket arról, hogy a fejük felett dönthetnek-e 20 ezer ember érdemi ellenőrzés nélküli beengedéséről az országba a letelepedési kötvény révén, csak azért, hogy fideszes körök "megtömhessék" a zsebüket.

    Hozzátette: miközben milliárdokból kampány és nemzeti konzultáció folyik a nem létező Soros-tervről, addig a kormány a kötvényekkel "tudatosan megszervezte és megvalósította a bevándorlást" a teljes schengeni övezetbe.

    Úgy összegzett: a Fidesz lebontotta az ország biztonsági rendszerét, nem kormányoz, hanem bűnözői logikán szerveződő tevékenységet folytat.

    Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte, határozottan visszautasítja a képviselő Orbán Viktorra és a kormányra vonatkozó "hazugságait, gyalázkodásait", semmi alapja nincs az elmondottaknak. Hangsúlyozta, a miniszterelnök az uniós fórumokon mindig a magyar emberek biztonsága érdekében lép fel.

    Elmondta azt is: Magyarország a világ 10 legbiztonságosabb országa között van, a letelepedési kötvények pedig a gazdaság megerősödéséig jelentettek segítséget. Közölte, a kötvényt igénylők négyszeres szűrőn mennek át, míg döntés születik kérelmükről. Az ország biztonságát a kötvény nem veszélyeztette - hangoztatta.

    MSZP: a kormányt és a nemzeti konzultációt kell megállítani

    Molnár Zsolt (MSZP) véleménye szerint a kormányt, valamint az álkérdéseket tartalmazó, pénzszórásról szóló nemzeti konzultációt és nem Brüsszelt kell megállítani, a kormány ki akarja vezetni az EU-ból az országot. Rögzítette: a szocialisták nem akarják lebontani a kerítést és nem akarnak felülről nyitott, kötelező betelepítési kvótát sem.

    Az ellenzéki képviselő több ügyet is szóvá tett, amelyekre szerinte az egész magyar társadalom választ vár és amelyekben a hallgatás beismerést jelent. Molnár Zsolt a többi között szólt a Pharaon-, a Naffa-ügyről, Kiss Szilárd ügyéről, az Arton Capitalnál történt betörésről, a letelepedési kötvényről.

    Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a képviselő vagy teljesen tájékozatlan, vagy félrevezeti a nyilvánosságot, hiszen az Európai Parlament (EP) a múlt héten döntött azokról a javaslatokról, amelyekről szól a konzultáció.

    Elmondta, Magyarországot a gazdasági kiszolgáltatottságról, a megszorításoktól, az adóemelésektől, az illegális bevándorlástól és attól a baloldaltól kell megvédeni, amely feladta 1956-ot, mint közös magyar eszményt.

    Hozzátette: Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője olyan értelmezést adott 1956-nak, miszerint valójában az ÁVO-sok voltak az áldozatok, és hogy október 23-án a szocializmusért kiállókat ünnepeljük, nem ünnepeljük viszont az ordas gyilkosokat, lincselő csőcseléket és a náci restaurátorokat.

    Ilyen szavakkal jellemezte a forradalmárokat. Megáll az ész! - fogalmazott Dömötör Csaba.

    Az államtitkár szerint nem magánakcióról van szó, hanem ez megtestesíti az egész baloldal hozzáállását 1956-hoz. 27 évvel a rendszerváltás után itt tart az MSZP, ez a párt ugyanaz a párt - hangoztatta. Hozzátette: az MSZP botrányos magatartásával megalázza azokat, akik életüket adták a szabadságért.

    "A szó, amit keresünk az a botrány, de közben találtunk egy másikat is, az pedig az, hogy szégyen" - mondta, úgy folytatva: szégyen, hogy az MSZP 2017-ben megtagadja az '56-os hősök kiállását és ezzel mostani szabadságunk alapjait.

    Az államtitkár szerint ez még egy ok arra, hogy "a mi politikai közösségünk büszkén és méltósággal emlékezzen a pesti srácokra", mert "az igazság náluk van és náluk is marad". Mert ha esik, ha fúj, a magyar szabadság népe és büszke az 1956-os hősökre - tette hozzá.

    Jobbik: Rákosi-rendszer nyolc évig állt fent, jövőre a Fidesznek is letelik a nyolc év

    Staudt Gábor (Jobbik) szerint a baloldali kormányok a külső érdekeket kiszolgáló helytartók voltak, Orbán Viktor kormányai viszont földesúri, hűbéresi rendszert építenek.

    Az ellenzéki képviselő azt vetette a kormány szemére, hogy lassan a Rákosi-korba lép át és azt gondolja, hogy aki nincs a kormánnyal, az ellene van, és azzal le kell számolnia. A sajtó munkatársaival kapcsolatban is leszámolás a cél - folytatta -, ilyet demokráciában nem lehet megengedi. Staudt Gábor szerint félnek a véleményüket kifejezni a tanárok, a köztisztviselők, a rendvédelmi dolgozók. A félelemről szól az egész, hogy ne merjen szólni senki, ha a győztesekre írják ki a pályázatot - mondta.

    A jobbikos politikus azt mondta, 1956 valódi tanulsága az, lehet félelemre rendszert építeni, de a Rákosi-rendszer is nyolc évig állt fent, "jövőre önöknek is letelik a nyolc év".

    Dömötör Csaba válaszában azt mondta, az a párt aggódik most a demokráciáért, amely az iráni Forradalmi Gárdát hozta volna választási megfigyelőnek, amely nem mondatta le azt a képviselőjét, akit kémkedéssel gyanúsítanak, amely sóval hintette volna be a kereskedelmi tévéket és amely az uniós tagság ellen kampányolt.

    Arról a pártól van szó - folytatta -, amely egy gárdát "ajándékozott" a magyar közéletnek, és amely kiszolgáltatta magát egy földesúrnak.

    Vona Gábor Jobbik-elnök ünnepi beszédét Dömötör Csaba úgy értékelte: az pótbeszéd volt azoknak, akik az egyesült baloldali gyűlésre mentek volna. Szerinte Vona Gábor tervének az a lényege, hogy a Jobbik puszta hatalomvágyból feladja korábbi elveit, és kilúgoznak egy korábban nemzetinek tartott pártot. A Jobbik apránként kiiktat mindent a politikájából, ami kicsit is nemzeti - hangoztatta.

Előzmény/folytatás   OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: letelepedési kötvény, korrupció) 2017. október 24. Budapest, 2017. október 24., kedd (MTI) - A letelepedési kötvényről és a korrupcióról is szó volt kedden napirend előtt az Országgyűlésben.   OGY - Krónika 4. rész (kérdések) 2017. október 24. Budapest, 2017. október 24., kedd (MTI) - Az önkormányzatok beruházási többletköltségeiről, az éghajlatvédelmi stratégiáról és a paksi löszfalomlásról is faggatták a kormányt kedden az Ország...