OGY - Krónika 2. rész (online szerencsejáték)

    Budapest, 2016. szeptember 27., kedd (MTI) - Kivételes sürgős eljárásban tárgyalta kedden az Országgyűlés a tiltott online szerencsejáték-oldalak büntetésének szigorításáról szóló javaslatot.
hirdetés
    Keményebb fellépés a törvénytelenül működő online szerencsejáték ellen

    Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára emlékeztetett arra, hogy kiemelt kormányzati célkitűzés az illegális online szerencsejáték-szervezők elleni fellépés, ezért már 2014-től lehetőség van az illegális honlapok blokkolására, majd 2015-től a tiltott szerencsejáték reklámok bírságolására is. Szerinte a most benyújtott törvényjavaslat ezt folytatva, a honlapok és a reklámok blokkolása után, 2016. negyedik negyedévétől megteremti a pénzügyi blokkolás törvényi keretét, vagyis megtiltja a pénzforgalmi szolgáltatóknak a tiltott szerencsejátékhoz kapcsolódó tranzakciókban való közreműködést, a tét- és a nyereményfizetés teljesítését. Jelezte: a részletszabályokat miniszteri rendeletben rendezik majd.

    A javaslat emellett rendelkezik az illegális szervezővel együttműködő személy vagy szervezet adóhatósági felszólításáról, valamint a reklámblokkolás bírságmaximumát 1 millió forintról 10 millióra emeli, az internetes blokkolást megtagadó hírközlési szolgáltatók bírságát pedig 100-500 ezer forintról 1-5 millió forintra növeli - ismertette az államtitkár. Közölte azt is: a javaslat az intézkedések nyomonkövetése érdekében negyedéves jelentéskötelezettséget ír elő a nemzetgazdasági miniszter számára.

    Elmondta: a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás elleni hatékony fellépés érdekében a javaslat lehetőséget ad arra, hogy a szervezők a megfelelő biztonsági elemekkel rendelkező, előzetesen auditált rendszeren keresztül azonosíthassák az ügyfeleket. Amennyiben a szervező így azonosítja a játékost, a törvényjavaslat további feltételként előírja, hogy az előzetesen auditált elektronikus hírközlő eszköz útján azonosított ügyfél számára kifizetés csak a törvény előírásainak megfelelő fizetési számlára teljesíthető - tette hozzá.

    Tállai András szerint a javaslat kivételes sürgős tárgyalását az új hatósági eszközök gyors és hatékony bevezetése indokolja. Hangsúlyozta: Magyarországon az illegális online szervezők adót nem fizetnek, magyar munkavállalókat nem vagy elvétve alkalmaznak, a kóros játékszenvedély-kezelés költségeihez nem járulnak hozzá. Hozzátette: egyes illegális szervezők évtizedes jelenlétükkel olyan versenyelőnyre tettek szert Magyarországon, amely már a magyar engedéllyel rendelkező online szervezők 2016-os piacra lépését is veszélyezteti.

    Fidesz: az online játékpiacon csak engedéllyel rendelkező cégek működhessenek!

    Galambos Dénes, a Fidesz vezérszónoka az online szerencsejáték szektor újabb szabályozását azért tartotta szükségesnek, mert az utóbbi években számos illegális játékoldal jelent meg, amelynek Magyarországon nem adóznak, így az állam 10-20 milliárd forint bevételtől esik el. A képviselő részletesen ismertette a javaslatot, amely szerinte azt a célt szolgálja, hogy az online játékpiacon csak engedéllyel rendelkező cégek működhessenek. Hozzátette: ennek érdekében a javaslat megtiltja a tiltott szerencsejátékkal összefüggésbe hoztató pénzügyi tranzakciókat, emeli a tiltott reklámért kiszabható bírságot, valamint az internetes blokkolást megtagadásáért járó bírság összegét is. Hangsúlyozta: a javaslat a kormány eddigi erőfeszítéseit teszi hatékonyabbá. Nem szabad hagyni, hogy elharapózzanak az illegális játékoldalak, ahol ismeretlen irányban áramolnak a pénzek - tette hozzá.

    Az MSZP nem támogatja a javaslatot

    Szakács László, az MSZP vezérszónoka szerint úgy tűnik, hogy a szerencsejáték szervezők mindig egy lépéssel a kormány előtt járnak, ezért kell folyton szigorítani kell a szabályozást, valójában azonban nem a kormány "kullog" az események után, hanem ő az események előállítója. Úgy vélte: a kormány két-három ember kezébe ad egy nagy szeletet a magyar gazdaságból.

    Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2012 októberében a pénznyerőautomatákat egy tollvonással megszüntette, mert a Fidesz rá akarta tenni a kezét a központi játékszervert készítő cégre, majd 2013-ban szűkítették a megbízható szerencsejátékszervezők körét, így már csak "egy szem magyar" maradt, "a Gyere haza program egyetlen sikeres terméke, Andy Vajna", akinek "végtelen módon" megéri ez az üzlet. Hozzátette: Andy Vajna cége, a Las Vegas Kaszinó Kft. adózás előtti nyeresége 2012-ben 618 millió forint volt, 2013-ban 1 milliárd 776 millió forint, 2014-ben 3 milliárd 360 millió forint, 2015-ben pedig már 6 milliárd 163 milliárd forint volt.

    Szó sincs pénzmosás elleni és terrorellenes küzdelemről vagy a játékszenvedélyről való leszoktatásról, ezek a számok az igazak - fogalmazott.

    Úgy vélte: a mostani javaslatot az indokolhatta, hogy elkészülhetett Andy Vajna online szerencsejátékoldala, illetve azt is hallani, hogy Rogán Antal szomszédjának is van egy új cége, amely auditálhatja majd a szervereket. Hozzátette: a törvény nem tudja megoldani, amit akar, hiszen egy perc alatt költözik át betiltott weboldal egy másikra, és nem sikerülhet a banki utalások megtiltása sem, hiszen online fizetési lehetőségek is vannak, például a Paypal.

    KDNP: támogatandó a cél

    Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka alapvetően támogatandónak nevezte a módosítás célját, hogy a hatóságok az eddiginél is szigorúbban lépjenek fel az engedély nélküli online távszerencsejáték és kaszinók szervezésével szemben. Ismertette, hogy a változtatás megtiltja a pénzforgalmi szolgáltatók közreműködését egyes tranzakcióknál, pontosítja a játékosok nyilvántartásba vételének szabályait, megemeli a bírságok összegét és bővíti az adatbázis-lekérdezés lehetőségét.

    A kormánypárti politikus a javaslat támogatására kérte a képviselőket.