OGY - Krónika 4. rész (határozathozatalok)

    Budapest, 2016. szeptember 27., kedd (MTI) - Elfogadta az Országgyűlés az egyes törvényeknek a tiltott szerencsejáték megakadályozásával összefüggő módosításáról szóló kormányzati előterjesztést kedden. A parlament döntött arról is, hogy október 19-ét a magyar-bolgár barátság napjává nyilvánítja.
hirdetés
    Tovább szigorították a tiltott online kaszinókkal szembeni fellépést

    A tiltott szerencsejáték megakadályozása érdekében a játékosok számlatranzakciójának teljesítését is letilthatják a jövőben az egyes törvényeknek a tiltott szerencsejáték megakadályozásával összefüggő módosításával.

    A jogszabályváltozás - amelyet 111 igen, 17 nem szavazattal és 26 tartózkodás mellett hagyott jóvá a parlament - szerint a pénzügyi blokkolás miatt az illegális szerencsejáték-szervező bankszámlájára nem érkezik majd meg az átutalt összeg, az a játékosnál marad.

    A módosítás érinti a játékosok személyi azonosítására vonatkozó szabályokat is és emelkednek a bírságok is. Az állam szigorúbban léphet fel azokkal a tiltott online szerencsejáték-oldalakkal szemben, amelyek Magyarországon keletkezett jövedelmük, játékbevételük után nem fizetnek adót, illetve a pénzmosás- és terrorizmusellenes hatóságok számára elérhetetlenek.

    A magyar-bolgár barátság napjává nyilvánították október 19-ét

    Az Országgyűlés egyhangúlag a magyar-bolgár barátság napjává nyilvánította október 19-ét, tekintettel arra, hogy a bolgár közösség idén ünnepli a bolgár ortodox egyház magyarországi működésének százéves évfordulóját.

    Az erről szóló határozatot Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló kezdeményezte, majd valamennyi frakció képviselője csatlakozott ahhoz.

    Az indoklásban hangsúlyozták, október 19-e az ortodox egyház szentjének, Bulgária védőszentjének Csodatévő Rilai Szent Jánosnak (Szveti Ivan Rilszki) a nevéhez köthető, akinek a maradványait tartalmazó ereklyét III. Béla magyar király Szófia elfoglalása után Esztergomba hozatta.

    A legenda szerint, a szentet az esztergomi érsek több alkalommal, nyilvánosan is megtagadta, ami miatt megnémult, és csak miután bűnbánatot gyakorolt és megérintette a szent ereklyét nyerte vissza a beszédkészségét. III. Béla ezt a csodát látva visszaküldte az ereklyét Bulgáriába.

    Az elfogadott országgyűlési határozat szerint a bolgár törvényhozás a magyar parlamenttel párhuzamosan a bolgár-magyar barátság napjává minősíti október 19-ét.