OGY - Krónika 3. rész (online szerencsejáték)

    Budapest, 2016. szeptember 27., kedd (MTI) - Élesen bírálták az ellenzéki képviselők az egyes törvényeknek a tiltott szerencsejáték megakadályozásával összefüggő módosítását kezdeményező komzányzati javaslatot kedden az Országgyűlésben. A minisztérium parlamenti államtitkára megdöbbentőnek nevezte az ellenzékiek hozzáállását.
hirdetés
    Jobbik: kétséges a végrehajthatóság

    Szilágyi György, a Jobbik vezérszónoka pontatlannak nevezte a javaslatot, s szerinte annak végrehajthatósága is kétséges. Jelezte: pártja tartózkodni fog a szavazáson.

    Értékelése szerint a módosítás Andy Vajnáról szól, szerinte a kormány a "sajátjainak" játssza ki a piacot és azt védi az intézkedésekkel.

    Fontos kérdésnek ítélte az adóbevételek növekedését és a kiskorúak védelmét. Az online kaszinók terjedését töretlennek nevezte, ezért az állami adóbevételeket biztosító szabályozást sürgetett.

    Az ellenzéki politikus szerint kivitelezhetetlen az utalások letiltása, például a PayPal rendszeren ez kijátszható. A pénzintézetek pedig nem tudják, mi kapcsolódik tiltott szerencsejátékhoz, illetve milyen esetben kell fellépniük és milyen szankciót érhetik őket - tette hozzá.

    LMP: azonnal be kellene zárni a kaszinókat

    Ikotity István, az LMP vezérszónoka a játékfüggők védelmét és azt szorgalmazta, hogy a kaszinókat kössék be az adóhatósághoz. Szerinte utóbbi nélkül azonnal be kellene zárni az összeset, mert a "bemondásra" könyvelt bevételek károsítják az államkasszát.

    Mint mondta, nincsenek meggyőződve a büntetési tételek és az adatkérés egyértelműbbé tételének hatékonyságáról, de ezzel még nincs bajuk. A nemzetgazdasági tárca adóbevételek miatti aggódását ugyanakkor nem tartja hitelesnek, szerinte inkább arról van szó, hogy Andy Vajna, Szima Gábor és Seszták Miklós barátainak bevételei miatt aggódnak, s a legális szektorba próbálnak terelni minden játékost. Közölte: nem támogatják az indítványt.

    Képviselői felszólalások

    Az ismételten felszólaló Szilágyi György azt firtatta, miközben szinte mindenhol online pénztárgépet kell alkalmazni, a kaszinókban miért nem kell azokat használni. Ha az adóhivatalnak az adóbevételek növelése a célja, hogy lehetséges ez? - kérdezte.

    Sallai R. Benedek (LMP) szerint Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője "csak egy maffiarendszer végrehajtója".

    Bírálta, hogy szerinte liberális gazdaságpolitikát valósít meg a szerencsejáték területén az állam, csak szabályozóként lép fel, úgy tesz, mintha a köznek nem lenne szüksége arra a vagyonra, ami Andy Vajna zsebébe vándorol. Miért nem merül fel az állami monopóliumban tartás? - kérdezte.

    Tukacs István (MSZP) példátlannak tartotta, hogy egyetlen kormánypárti képviselő sem tiltakozik az ellenzéki vádak miatt. Úgy látta, hogy az ellenzéki észrevételek mélységesen jogosak, ugyanis kijátsszák ezt a területet két vállalkozónak.

    Az elnöklő Lezsák Sándor az összevont vitát lezárta.

    Zárszó

    Tállai András államtitkár megdöbbentőnek nevezte, hogy az ellenzéki képviselők nem támogatnak egy olyan törvényjavaslatot, amely alapján külföldi tulajdonú vállalkozások helyett magyar tulajdonú, Magyarországon adózó cégek szerveznék az online szerencsejátékot. Szerinte ezzel az ellenzéki pártok azt támogatják, hogy továbbra is láthatatlan tulajdonosú cégek szervezzék ezen a területen, illetve hogy ne Magyarországon fizessenek adót és ne itt jöjjenek létre új munkahelyek.

    Megjegyezte, az a Sallai R. Benedek személyeskedik, aki az állami földbérletek "legnagyobb haszonélvezője", míg abban semmi újdonság nincs, hogy Szilágyi György nem érti a törvényjavaslatot.

    Az államtitkár közlése szerint most már nem két, hanem négy vállalkozó van a kaszinópiacon.