OGY - Krónika 4. rész (közteherviselés)

    Budapest, 2016. december 13., kedd (MTI) - A kormánypártok támogatatták a közteherviselést és az állami szervek feladatellátását érintő egyes törvények javasolt módosítását kedden az Országgyűlésben, az ellenzéki pártok azonban bírálták a sportszövetségekkel és az offshore cégekkel kapcsolatos változtatásokat.
hirdetés
    Fidesz: bővül az igazságos közteherviselés

    Riz Gábor (Fidesz) szerint az igazságos közteherviselés eddigi gyakorlatát tovább kell bővíteni azon offshore cégek felé, amelyek a cégbejegyzés országában nem folytatnak tevékenységet és jövedelmük egy részét szabálytalanul kivezetik az adózás alól.

    Közölte, a kormányzat "utolsó esélyként" biztosítja a lehetőséget a külföldi bankszámlán levő vagy más módon eltitkolt jövedelmek tulajdonosainak, hogy 2017. június 30-ig bevallják és befizessék a törvény által előírt 10 százalékos közterhet. Mindezzel párhuzamosan megszűnik a stabilitási megtakarítási számla - ismertette.

    Kitért arra is, hogy egy OECD-megállapodás révén 2017-től több mint 70 országból érkezhet magyar számlatulajdonosokról információ a hatóságokhoz, így könnyebben kiszűrhetőek lesznek azok, akik jövedelmük után nem fizették meg a közterheket. Hozzátette: az adóhatóság az eltitkolt adó mellett adóbírságot és késedelmi pótlékot szabhat ki rájuk.

    Riz Gábor a törvényjavaslat azon rendelkezéséről, miszerint politikai vezető is lehet sportvezető, azt mondta, olyan jogi környezetet kell kialakítani, amely bővíti az állam szervei és a sport világa közötti együttműködést.

    MSZP: a javaslat fenntart egy kiskaput

    Burány Sándor (MSZP) szerint semmi sem indokolja, hogy ezt a törvényjavaslatot kivételes eljárásban, "kapkodva" fogadják el. Ez az eljárás azokra az esetekre való, amikor olyan horderejű dolog történik, amely az eddigi jogszabályi feltételek között nem oldható meg és a parlamentnek néhány napon belül reagálnia kell.

    Hozzátette: ilyen változás most nem történt, talán csak az, hogy Gyárfás Tamás lemondott az úszószövetség elnöki posztjáról. A mostani javaslattal az is lehetővé válik, hogy akár Orbán Viktor miniszterelnök is sportvezető legyen - közölte.

    Azt firtatta, valóban az-e a korszerű sportfinanszírozás, hogy az egyes szövetségek minél nagyobb embert próbálnak megszerezni.

    Az offshore cégekkel kapcsolatos változtatást Burány Sándor úgy értékelte, nem bezár, hanem fenntart egy kiskaput, mivel lehetővé teszi, hogy akiknek még mindig van offshore számlákon vagyona, az kedvező adózással befizethesse, mentesülve minden egyéb kötelezettség alól.

    Jelezte, a szocialisták nem támogatják a törvényjavaslatot.

    A KDNP támogatja a javaslatot

    Hargitay János (KDNP) szerint az előterjesztés legkevésbé lényeges része a sportvezetőkkel kapcsolatos szabályozás.

    Az offshore cégekre vonatkozó kezdeményezést üdvözölendőnek nevezte, ezektől a magyar piac is tisztább lehet szerinte. Mint mondta, ez a kiskapu eddig is megvolt, most másként működik majd ez a lehetőség, 10 százalékos adóval legalizálhatják a jövedelmeket. Vagy megszerezzük ezt a jövedelmet a költségvetésnek, vagy egy életre veszni hagyjuk - mondta, közölve azt is, 10 milliárdokról lehet szó.

    Szólt arról is, hogy a törvénymódosítás azon cégeket is segíti, amelyek hirtelen növekedésnek indulnak, de nincs pénzük tőkebevonásra, ezért részesedésük egy részét értékesítik. Mint mondta, az az érdekük, hogy ezek a cégek a magyar piacon magyar ellenőrzés alatt működjenek, ezért szerezhetők meg átmenetileg ezek a részesedések kedvezménnyel.

    Jobbik: a kormányzat kapkod

    Z. Kárpát Dániel (Jobbik) is kifogásolta a kivételes eljárást, szerinte a kormányzat kapkod, és azt mondta, a törvénymódosítás arról szól, hogy a kormány a sportszövetségek élére könnyebben tudja "odapakolni" az embereit.

    Szerinte ezt a sportszövetségek, a szakmai szervezetek nem akarják. Az ellenzéki politikus ezt kommunisztikus kézi vezérlésnek nevezte.

    Ha az offshore cégekkel szemben akarnak fellépni - folytatta Z. Kárpát Dániel -, először akkor a barátaik környékén kellene körülnézni a letelepedési kötvények ügyében. A kormánypárti képviselőknek címezve a szavait azt mondta, az ő barátaik több mint 100 milliárd forintos közvetítői díjjal gazdagodtak ebből, és potenciális terroristákat szabadítanak rá az országra.

    Brüsszel 1300 idegen betelepítésével fenyegetőzött, ezzel szemben a kormány több ezret már letelepített Magyarországon - hangoztatta a jobbikos képviselő.

    Azt firtatta, most, hogy megszüntetik az illegális jövedelmek tisztára mosását szolgáló stabilitási számlát, miért nyitnak egy másfajta kiskaput. Miért nem működött az előző megoldás? Egy másik kiskapu megnyitásával mitől lesz hatékonyabb a cégek szürkéből a fehérgazdaságba húzása? - kérdezte.

    Szerinte a cégek adómentes adás-vételére szolgáló átmeneti amnesztia is érdekes kérdéseket vet fel. Véleménye szerint ezzel akár strómanok is cserélgethetik egymás között adómentesen a külföldi cégeiket, lehet, hogy ezért korlátokat kellene szabni.

    LMP: kártékony a sportra a javaslat

    Schmuck Erzsébet (LMP) szerint visszaélésszerűen használják a kivételes eljárást a kormánypártiak, a mostani javaslatnál ennek semmi indoka nincs. A leginkább megbotránkoztatónak az állami vezetők szerepvállalásáról szóló módosítást nevezte. Hozzátette: az LMP már többször felszólította kormányt, hívja vissza a sportszövetségektől a politikai komisszárokat. Ő is az úszószövetség elnöki posztjával hozta összefüggésbe módosítást, szerinte az újabb lépés a mindent maga alá gyűrő állami önkény felé vezető úton, kártékony a magyar sportra.

    Hamisnak tartotta azt a hivatkozást, hogy a törvényjavaslattal az offshore cégek ellen akarnak fellépni. Szerinte az adóelkerülést támogatja a javaslat, nevetségesen alacsonyra, 10 százalékra viszik le az utólagos adózás kulcsot.