OGY - Krónika 7. rész (bizottsági jelentések vitája)

    Budapest, 2016. november 7., hétfő (MTI) - A 2015-ös zárszámadásról, a magyar haditengerészek emléknapjáról, a médiahatóság 2017-es költségvetéséről, a sporttörvényről, a dohányzás visszaszorításáról, az épített környezet alakításáról és az elektronikus hírközlésről is vitáztak a képviselők a parlament hétfői ülésén.
hirdetés
    2015-ös zárszámadás

    Józsa István (MSZP) azt mondta, az MSZP nem támogatja a zárszámadásról szóló törvényjavaslatot, mert "a kormány a saját maga dicséretét tartja első számú feladatának" az előterjesztésben. Szerinte a 2015-ös költségvetés az Orbán-kormány megszorításokon alapuló politikáját tükrözte.

    Ikotity István (LMP) szerint tavaly folytatódott a magyar társadalom kettészakadása, egy részének pedig a leszakadása. 2015-ben mindenkinek érezhetővé vált az elvándorlás is, fiatalok tízezrei mentek el Magyarországról - mondta.

    Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára reagálásában ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gazdaság 2015-ben kiemelkedő teljesítményt mutatott, a bővülés meghaladta a 3 százalékot. Kiemelte egyebek mellett a foglalkoztatottak számának emelkedését és a történelmi mélyponton lévő munkanélküliségi rátát.

    Magyar haditengerészek emléknapja

    Vejkey Imre (KDNP) előterjesztő azt mondta, az összegző módosító javaslat csak technikai. Támogatást kért, hogy június 10. a magyar haditengerészek és a hősi halált halt magyar haditengerészek emléknapja lehessen.

    Simon Miklós (Fidesz) kötelességnek nevezte az emlékezést és a hősi halottak emlékének ápolását.

    Ikotity István (LMP) pártja nevében támogatásról biztosította a javaslatot.

    A médiahatóság 2017-es költségvetése

    A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jövő évi költségvetéséről szólva Ikotity István (LMP) jelezte, pártja nem fogja támogatni a javaslatot, mert szerinte látható, hogy "jövőre is hatalmas pénzek folynak el az állami médiabirodalom működtetésére".

    Kucsák László (Fidesz) erre válaszul azt idézte fel, hogy a kulturális bizottság ülésén az NMHH vezetése minden kérdésre választ adott.

    Sporttörvény-módosítás

    Varga László (MSZP) a módosítást úgy kommentálta: nem jött be a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alá terelt, egycsatornás sportfinanszírozás, így visszatérnek az öt évvel ezelőtti rendszerhez.

    Szilágyi György (Jobbik) jelezte, támogatják a javaslatot, de ő is arról beszélt, hogy "kidobtunk öt évet az ablakon".

    Ikotity István (LMP) azt mondta, hogy a MOB által irányított sportfinanszírozás kudarcot vallott, a kiemelt sportágak is leszerepeltek az olimpián.

    Szabó Tünde sportért felelős államtitkár úgy reagált: olyan felszólalásokat is hallhattak, amelyek azt mutatják, hogy jó irányba halad a sporttörvény. Azt mondta, a sportágazat fontos szerepet tölt be a mindennapokban és dinamikusan fejlődik. Hangsúlyozta: sok szakma- és sportágfejlesztési program indult el.

    Az államtitkár közölte: a MOB kezdeményezésére módosul az eddigi tagozati rendszer. A kormány támogatja a törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslatát - szögezte le.

    Dohányzás visszaszorítása

    Galambos Dénes (Fidesz) azt mondta, a törvényalkotási bizottság megtárgyalta a dohányzás visszaszorításával összefüggő egyes törvények módosítását, amelynek célja a szabályok kellő szigorúsága. Arra kérte az Országgyűlést, támogassa a javaslatot.

    Lukács László György (Jobbik) a kisebbségi véleményt ismertetve azt mondta, nem a dohányzás visszaszorítását célozza a módosítás, mögötte ugyanis gazdaságpolitikai érdekek húzódnak meg. A fogyasztók nem nyertesei, hanem vesztesei a javaslatnak - vélekedett.

    Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára megjegyezte, hogy a szavazás elhalasztását kérik majd kedden.

    Szabó Szabolcs (független) arról beszélt, hogy változtatni kell a trafikok fóliázásának gyakorlatán, mert emberek haltak meg a jelenlegi szabályozás miatt.

    Szávay István (Jobbik) hangsúlyozta, pártja támogatja a dohányzás visszaszorítását, az elektromos cigarettát ugyanakkor nem tartják dohányterméknek.

    Az épített környezet alakítása és védelme

    Galambos Dénes (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója elmondta, hogy az összegző módosítási javaslat tartalmazza a gazdasági bizottság javaslatait is. Közölte: olyan irányelvet szeretnének, amely az egész szabványosítási folyamatot újranyitja. A cél, hogy ne egyes szereplők lobbija legyen meghatározó.

    Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a kormány olyan szabályozást szeretne, amely nem "köti gúzsba" az építtetők kezét. Úgy fogalmazott, hogy "keret-felhatalmazást" adnak.

    Az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosítása

    Vas Imre (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet: ha a Ház nem fogadja el az elektronikus hírközlésről, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról szóló törvények módosítását célzó javaslatot, annak kötelezettségszegési eljárás lehet a következménye.

    Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára megköszönte mindazon pártok közreműködését, amelyek konstruktívan részt vettek a vitában. Úgy vélekedett, hogy a törvényjavaslat nem kaphat kritikát vagy ellenvéleményt, mert a kapott megjegyzések mindegyikét beépítették a szövegbe.