Osztrák lap: megbillenni látszik az osztrák kormánykoalíció

    Bécs, 2017. január 25., szerda (MTI) - Megbillenni látszik az osztrák kormánykoalíció: Christian Kern kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke péntekig egyértelmű álláspontot kért a kormányprogram módosítására vonatkozó javaslataira koalíciós partnerétől, az Osztrák Néppárttól (ÖVP) - jelentette a Die Presse című osztrák lap szerdán.
hirdetés
    Kern péntekig adott "ultimátumot" az ÖVP-nek. "Konkrét eredményeket kell előkészítenünk, különben nincs szükség a kormányra" - nyilatkozott a kancellár a Der Standard című osztrák lapnak.

    Reinhold Mitterlehner alkancellár, az ÖVP elnöke szerint viszont eredményekre és nem ultimátumra van szükség.

    A Die Presse azt írta, hogy Kern a hétvégén Izraelbe utazik, és még azelőtt tisztázni akarja, hogy megvalósul-e a program. A lap szerint a keményebb hangnem oka az lehet, hogy a legutóbbi felmérések szerint országszerte az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a legnépszerűbb párt.

    A szociáldemokraták szerint Christian Kern január 11-én bemutatott programbeszédét, az A-tervként emlegetett javaslatcsomagot a koalíciós partner egyetlen pontban sem akarja elfogadni.

    A Die Presse felidézte azokat a témákat, amelyekben meg kellene egyezni a kormánypártoknak. "A következő napokban elég nehéznek látszik a megállapodás" - vélekedett a lap.

    Elsősorban a biztonsági intézkedésekről kell dönteni. Az ÖVP javaslata szerint a terrorizmus elleni harcban magáncélú és az autópályákon használt kamerák által rögzített videofelvételek is felhasználhatók lennének a büntetőeljárás során, valamint a terrorgyanús embereket nyomkövető lábbilincs segítségével figyelnék meg, és lehetővé tennék az adatmegőrzést. Emellett a felére, vagyis 17 500-ra kellene csökkenteni Ausztria idei évre előirányzott menekültbefogadási kvótáját.

    Az SPÖ az alapjogok esetleges korlátozására hivatkozva kételkedik a javaslatokban, bár nem utasítja el őket teljes mértékben. A kancellár arról beszélt, hogy javítani kell a rendőrség alkalmazottainak védelmét, lehetségesnek nevezte a Szíriából visszatért harcosok megfigyelését, és szükségesnek vélte a bevándorlás visszaszorítását. Hans Peter Doskozil szociáldemokrata védelmi miniszter elképzelhetőnek nevezte, hogy a veszélyt jelentő menedékkérőket lábbilincs segítségével figyeljék meg, szintén hangsúlyozta a menekültek számának csökkentését, azonban konkrét számokat nem említett.

    A kormánynak meg kell egyeznie továbbá a választói jog reformjáról, valamint a gazdaság tehermentesítése, a kezdő vállalkozások támogatása, a munkáltatói járulékok és a bürokratikus terhek csökkentése érdekében tett kancellári javaslatokról.

    A két párt vezetője egyaránt cáfolta, hogy előrehozott választásokra törekednének. Reinhold Mitterlehner szerint ez helytelen út lenne, a választókat csak a szabadságpárt felé terelné.

    Eddig munkacsoportokban folyt az egyeztetés, azonban szerdán miniszteri szintű megbeszélésre kerül sor, amelyen Christian Kern, Reinhold Mitterlehner, továbbá Hans Jörg Schelling néppárti pénzügyminiszter, a kormánykoordinációt vezető Thomas Drozda szociáldemokrata kancelláriaminiszter és Harald Mahrer néppárti gazdasági államtitkár, valamint Andreas Schieder szociáldemokrata frakcióvezető vesz részt.