Vádalkut kötöttek a montenegrói puccsal összefüggésben elfogott szerbek az ügyészséggel

    Belgrád/Podgorica, 2017. január 25., szerda (MTI) - Vádalkut kötött a podgoricai ügyészséggel azoknak a szerbeknek a többsége, akiket tavaly október 16-án, a montenegrói választások napján fogtak el a hatóságok, mert a gyanú szerint terrortámadásokat terveztek a fővárosban - közölte értesüléseit a Pobjeda című helyi lap szerdán.
hirdetés
    Podgorica húsz szerb férfit fogott el az október 16-i választáson tervezett puccsal összefüggésben még az ősszel. Azzal gyanúsította őket, hogy bűnszervezetet hoztak létre, céljuk pedig a montenegrói intézmények elleni fegyveres támadás volt, valamint azt tervezték, hogy a parlamenti választás napján betörnek a podgoricai parlamentbe, s ott meggyilkolják Milo Djukanovic miniszterelnököt, oroszbarát pártokat juttatva hatalomra.

    A Pobjeda információi szerint tizennégyen vannak őrizetben, az ügyészség mindegyiküknek vádalkut ajánlott, kivéve Bratislav Dikicnek, a szerb csendőrség egykori vezetőjének, aki a gyanú szerint az akció főkoordinátora volt. Tizenhárom lefogott azonban beleegyezett abba, hogy háromtól öt hónapig terjedő börtönbüntetésre ítéljék. Az ítéletet a montenegrói felsőfokú bíróság mondja ki.

    Két szerb állampolgárt január 13-án fogtak el a szerb hatóságok, őket hamarosan kiadják Montenegrónak. Az ügyészségi dokumentumok szerint a bűnszervezetet két orosz állampolgár hozta létre, ellenük elfogatóparancsot adtak ki.