Választás 2018 - Az EMNT 85 ezer erdélyi magyar állampolgár regisztrációja ellenőrzéséről vagy segítéséről számolt be

    Kolozsvár, 2018. március 26., hétfő, (MTI) - Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) hétfői közleménye szerint az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) önkéntesei az elmúlt időszakban közel 110 ezer erdélyi személyt kerestek fel, s több mint 85 ezer magyar állampolgárnak ellenőrizték vagy segítették a regisztrációját.
hirdetés
    Az EMNT elismételte: a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közlése szerint a március 24-i határidőig összesen 378 437 magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár regisztrált a határidőig, s ebből közel 250 ezer regisztráció Romániából érkezett be az NVI-hez.

    "A négy évvel ezelőtti számokhoz képest idén megkétszereződött az Erdélyben regisztráltak száma. Ez a több mint féléves intenzív munkánknak is köszönhető. A munkatársaink nem lankadnak: a hátralevő két hétben a levélszavazatok begyűjtésében segítenek a két erdélyi főkonzulátusnak" - összegezte Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke.

    Az EMNT közölte, a Demokráciaközpontok munkatársai, valamint az EMNP önkéntesei és helyi tanácsosai a szavazólaphoz tartozó azonosító nyilatkozat kitöltésében is segítenek, valamint abban is, hogy biztonságos körülmények között, még időben eljussanak a leadott szavazatok a magyar főkonzulátusokra. Nyomatékosította: ez a legmegbízhatóbb módja a voksok leadásának. Erdély nagyobb városai mellett falvakon is gyűjtik a szavazatokat, s ezen utóbbi esetekben a helyi kapcsolattartót vagy a megjelölt gyűjtőpontokat kell keresniük a voksolni vágyóknak.