Varga-Damm: egyszerű párttag vagyok, nincs befolyásom

    Budapest, 2017. november 10., péntek (MTI) - Nem látja indokoltnak, hogy elhatárolódjon a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomtól (HVIM) a Jobbik veszprémi képviselőjelöltje, akit pénteki sajtótájékoztatóján a szervezet Horn-szoborral kapcsolatos akciójával összefüggésben kérdeztek erről. Varga-Damm Andrea hozzátette: a HVIM alapítója, Toroczkai László a Jobbik alelnöke, míg ő egyszerű párttag.
hirdetés
    Varga-Damm Andrea véleményét arról kérték ki, hogy belefér-e a politikai véleménynyilvánításba az, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistái fekete lepellel takarták le Horn Gyula volt miniszterelnök szobrát és egy "pufajkás gyilkos!" feliratú táblát akasztottak a nyakába.

    Azt mondta, fiatalok szervezetéről van szó, akiknek ebben az ügyben volt "egy nagyon jó tanítómesterük", Kövér László, házelnök, aki szerint "ez az ember pufajkás volt, ezért nem lehet a Parlamentben terme". Nagyon jó tanítómestereik voltak a Fidesz EP-frakciójának tagjai is, akik levélben kérték, hogy az Európai Parlamentben se nevezzenek el termet a volt miniszterelnökről - tette hozzá. Megjegyezte, hogy korábban Surján László volt EP-képviselő is hasonló levelet írt.

    Ha azt akarják megkérdezni, hogy kinek a hatása lehet, hogy fiatalok így nyilvánítanak véleményt, akkor azt a Fidesz prominens képviselőitől kell megkérdezni - szögezte le Varga-Damm Andrea.

    Arra a felvetésre, hogy a HVIM alapítója, Toroczkai László egyben a Jobbik alelnöke is, Varga-Damm Andrea azt felelte, hogy Toroczkai Lászlótól soha nem hallották azokat a megnyilatkozásokat, amelyeket Kövér László, Surján László vagy a Fidesz EP-frakciója tett.

    Hozzátette, ez a helyzet a Fidesznek használt, a Jobbiknak nem.

    Megkérdezték, hogy elhatárolódik-e a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomtól, amire közölte, hogy még soha nem volt semmilyen kapcsolata a szervezettel, ezért nem tud attól elhatárolódni, "akivel nem vagyok egy platformon". Hozzátette, hogy Toroczkai Lászlóval sincs egy platformon, mert "én egyszerű Jobbik-tag vagyok", akinek nincs komoly befolyása a párton belül, míg az ásotthalmi polgármester a Jobbik alelnöke.

    "Nem kell elhatárolódnom, a Fidesz által kioktatott fiatalok így nyilvánítottak véleményt" - összegzett, egyúttal leszögezte, hogy a HVIM nem a Jobbik fiókszervezete. A szobor letakarására utalva kijelentette, nem tartja helyénvalónak az ilyenfajta megnyilatkozást.

    A képviselőjelölttől megkérdezték, hogy a nyugdíjasoknak felajánlott szövetségkötésük előtt elnézést kérnek-e Vona Gábor pártelnök korábbi, a nyugdíjasokra tett kijelentéseiért, illetve hogyan értékelik, hogy ezek miatt csökkent a támogatottságuk.

    A politikus úgy fogalmazott: nem gondolja, hogy a támogatáscsökkenésnek bármi köze lehet a nyugdíjasokhoz, mert akik "erre rendeltettek", már számtalan fórumon kifejezték sajnálkozásukat amiatt, ha szavaikat félre lehetett érteni. Közölte, számára az a fontos, hogy nyugdíjasok tömegei írják neki, hogy értették miről volt szó, hogy a kijelentések nem az egész nyugdíjas társadalomról szóltak. Hozzátette, abban teljesen biztos, hogy neki személy szerint senkitől nem kell bocsánatot kérnie vagy elhatárolódnia.

    Arra, hogy kik kértek bocsánatot, azt válaszolta: "azt önöknek kell tudni, mert én biztosan nem sértettem meg senkit". Hozzátette, a nyugdíjas társadalmat inkább a nyugodt élet érdekli, mint az, hogy a sajtó és bizonyos politikai erők hangulatkeltését "próbálják rájuk építeni".