A szlovén nemzetgyűlés parlamenti vizsgálatot rendelt el a politikai pártok finanszírozását illetően

    Zágráb/Ljubljana, 2018. december 20., csütörtök (MTI) - Parlamenti vizsgálatot rendeltek el a szlovén kormánypártok a törvényhozásban őket kívülről támogató Baloldal (Leciva) párttal együtt a politikai pártok külföldi finanszírozásával kapcsolatban, valamint annak kiderítésére, hogy milyen szerepet játszott ebben a média - jelentette a helyi sajtó.
hirdetés
    A vizsgálat Janez Jansa volt miniszterelnök pártájára, a Szlovén Demokrata Pártra (SDS) összpontosít. Az SDS-ben úgy vélik, politikai leszámolásról van szó, és el akarják lehetetleníteni működésüket - írták a lapok.

    A parlament arra szeretne válaszokat kapni, hogy köztisztviselőknek volt-e politikai felelőssége az Új Maribor Hitelbankban (NKBM) történt állítólagos pénzmosásban, amelyben szintén külföldi állampolgárok vettek részt, valamint történt-e tiltott finanszírozás az SDS-ben és az annak tulajdonában lévő médiumokban, amelyeket Magyarországgal hoznak összefüggésbe.

    Robert Pasic, Marjan Sarec kormányfő pártjának képviselője szerint a vizsgálatra azért van szükség, hogy a jövőben megakadályozzák a hasonló törvénytelen tevékenységeket, amelyek aláássák a bizalmat és a demokratikus úton megválasztott kormányok, illetve intézmények hitelét. Mint mondta: a vizsgálat középpontjában kizárólag a gyanús jogsértések állnak, abban az esetben bővítik ki a kutatást, ha a gyanú bizonyságot nyer, és azt bizonyítékokkal is alá tudják támasztani. "A legelégedettebbek akkor lennénk, ha a kételyek alaptalannak bizonyulnának" - húzta alá.

    Az SDS korábban a bejelentésre úgy reagált: nincs ellenvetése a vizsgálattal szemben, ha az az összes párt finanszírozását vizsgálni fogják, valamint azokat a médiumokat is, amelyek a baloldali pártokhoz köthetők - köztük egy nagy kereskedelmi televíziót és a legolvasottabb szlovén napilapot -, de górcső alá veszik a sajtótermékek többségének finanszírozását is.

    A június eleji előrehozott parlamenti választásokat Janez Jansa jobboldali, bevándorlásellenes pártja nyerte meg 25 mandátumot szerezve, de nem tudott kormányt alakítani. A kormányalakítási konzultációk három hónapig tartottak, miután egy baloldali kisebbségi, ötpárti koalíciós kormány alakult Szlovéniában, a választásokon a második helyen befutott Marjan Sarec vezetésével.