Brexit - Európai Bizottság megkezdte a megállapodás nélküli kilépés esetére szóló cselekvési tervének végrehajtását - FRISSÍTETT (új: Juncker)

    Brüsszel, 2018. december 19., szerda (MTI) - Mivel az Egyesült Királyságban továbbra is bizonytalanság övezi, hogy megerősítik-e a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodást, az Európai Bizottság megkezdte a megállapodás nélküli kilépés esetén alkalmazandó, rendkívüli helyzetre szóló cselekvési tervének végrehajtását - közölte a testület szerdán.
hirdetés
    A tájékoztatás szerint a bizottság arra való tekintettel döntött így, hogy az Európai Tanács múlt heti csúcstalálkozójának zárónyilatkozatában arra szólított fel, hogy minden szinten és minden eshetőség tekintetében fokozzák a felkészülést a megállapodás nélküli kilépésre. A bizottság ezzel teljesíti azon kötelezettségvállalását, hogy az év végéig elfogadja az alkalmazandó összes szükséges javaslatot - közölték.

    A csomag 14 intézkedést tartalmaz azokon a területeken, ahol a megállapodás nélküli Brexit jelentős zavart okozna a 27 tagú EU polgárai és vállalkozásai számára. E területek közé tartoznak többek között a pénzügyi szolgáltatások, a légi közlekedés, a vámügyek és az éghajlat-politika - közölték.

    Amennyiben a kilépésről rendelkező megállapodást a brit parlament a kilépés tervezett márciusi időpontja előtt nem erősíti meg, úgy a megállapodás nélküli Brexit forgatókönyve lép érvénybe.

    A bizottság indoklása szerint annak biztosítása érdekében tartja elengedhetetlennek és sürgetőnek az intézkedéseket, hogy a szükséges rendkívüli intézkedések 2019. március 30-án hatályba léphessenek, miután az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból (EU). Valamint azért, hogy az említett területeken korlátozzák a megállapodás nélküli Brexit esetén bekövetkező legjelentősebb károkat.

    Kiemelték, az intézkedések nem csökkentik a megállapodás nélküli kilépés hatásait, továbbá nem orvosolják a felek felkészülési hiányosságait, és nem egyenértékűek az uniós tagsággal járó előnyökkel vagy a kilépésről rendelkező megállapodásban előírt átmeneti időszak feltételeivel. Csak azokat a konkrét területeket érintik, ahol ez az EU alapvető érdekeinek védelméhez szükséges és ahol a felkészülési intézkedések önmagukban nem elégségesek. Hangsúlyozták, hogy az intézkedéseket az unió egyoldalúan, alapvetően ideiglenes jelleggel és korlátozott hatállyal fogadja el - közölték.

    Az Európai Bizottság megerősítette továbbá, hogy minden körülmények között biztosítani kívánja az Írország és Észak-Írország határ menti megyéi közötti jelenlegi uniós programok folytatását. Ennek érdekében a bizottság rendeletjavaslatot terjesztett elő, hogy a béke és a megbékélés határokon átnyúló támogatásának folytatására és megerősítésére irányuló uniós PEACE program 2020 végéig a megállapodás nélküli Brexit esetén is folytatódjon Észak-Írországban - tették hozzá.

    Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az intézkedéseket tartalmazó csomag bemutatását követően tartott sajtótájékoztatón kijelentette, "abszolút katasztrófa lesz", ha Nagy-Britannia rendezetlen módon, azaz a megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót. A bizottság és a tagállamok keményen dolgoznak annak érdekében, hogy elkerüljenek egy ilyen forgatókönyvet, de ehhez mindkét félnek jelentősen hozzá kell járulnia - tette hozzá Juncker.