Időjárás-jelentés

    Budapest, 2019. február 17., vasárnap (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
hirdetés
    Időjárási helyzet Európában:

    ----------------------------

    A változékony, csapadékos időt okozó frontok Észak-Európába szorultak. Skandináviában, a Kelet-európai-síkságon szeles, felhős idő van, és változatos formában csapadék is előfordul. Keletebbre havazik, illetve vegyes a csapadék halmazállapota, az óceánhoz közelebb inkább eső esik, és csak a hegyekben esik a hó. A csúcshőmérséklet többnyire 5 és 10 fok között változik, csak Lappföldön és a Jeges-tenger partvidékén van ennél pár fokkal hidegebb, illetve az Uraltól délre, délnyugatra eső területeken nem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. Ugyancsak ciklon örvénylik Izland térségében, amelynek hidegfrontja már elérte a Brit-szigeteket, de ez egyelőre a kontinensen nem érezteti hatását. Európa nagy részén ezzel szemben anticiklon alakítja az időjárást, amelynek középpontja felettünk van. Ennek a területén sok a napsütés, de helyenként tartósabban megmarad az éjszaka képződött köd. Ez határozza meg alapvetően a maximumhőmérséklet értékét: a napos tájakon 10, 15 fok között, a tartósabban ködös helyeken 10 fok alatt alakul, de a mediterrán térségben 15, 20 fok is előfordul. Csapadék az anticiklon területén nem fordul elő. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását ez a magasnyomás alakítja, nem várható lényeges időjárás-változás.

    Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

    -------------------------------------------------

    Az éjszaka képződött köd, illetve felhőzet kiterjedése napközben fokozatosan csökken, de főként északkeleten helyenként tartósabban megmarad. Csapadék nem várható. Mérsékelt marad a légmozgás.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és 0 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 9 és 14 fok között alakul, de a hosszabb ideig ködös, párás vidékeken néhány fokkal hűvösebb lesz.