Kínai miniszterelnök: Görögország csatlakozása a KKE-hez megmutatja a szabadkereskedelem melletti kiállást

    Zágráb/Dubrovnik, 2019. április 12., péntek (MTI) - A csúcstalálkozó, amely reggel még "16+1" néven indult, de Görögország csatlakozásával "17+1" néven ért véget, megmutatja, hogy a kezdeményezésben részt vevő országok a többoldalúság és a szabadkereskedelem mellett állnak ki - mondta Li Ko-csiang kínai miniszterelnök pénteken a Kína-Közép-Kelet-Európa (KKE) együttműködés dubrovniki találkozójának végén, Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.
hirdetés
    Kiemelte: Brüsszelben konszenzusra jutottak az Európai Unió vezetőivel, amiről közleményt adtak ki, a csúcstalálkozó pedig szerinte egy újabb lépés, amely az ott elért eredményeken alapszik.

    Mint mondta: a cél az, hogy az együttműködés során egymást nyíltan, átláthatóan kezeljék a felek, ezért közösen dolgoznak azon - figyelembe véve a piaci elveket -, hogy kölcsönösen előnyös projektek jöjjenek létre.

    Kína tiszteletben tartja az EU törvényeit és szabályait, amikor Európában működik, és ugyanezt teszi azokban az országokban is, amelyek ezen a szövetségen kívül állnak. Az együttműködés 17 kelet-európai tagjából 12 tagja az Európai Uniónak.

    Úgy vélte, az összefogás hozzájárul Európa kiegyensúlyozott fejlődéséhez.

    Li Ko-csiang továbbá bejelentette, hogy jövőre Kína lesz a most már "17+1" kezdeményezés házigazdája.

    Andrej Plenkovic horvát kormányfő elmondta, hogy a találkozó során - csak állami szinten - tíz megállapodást írtak alá Kínával.

    Kiemelte: leginkább a kikötői és vasúti infrastruktúra kiépítésének örül. Twitter-oldalán közölte: Horvátország 2030-ig 3 milliárd eurót kíván fordítani a két legnagyobb horvát kikötő, és a Rijeka-Zágráb vasútvonal korszerűsítésére. Geográfiai helyzetéből adódóan Horvátországnak lehetősége van kulcsfontosságú szerephez jutni a Kína és a közép-kelet-európai országok közötti kereskedelemben - írta.

    Plenkovic a sajtótájékoztatót azzal zárta, hogy a Kína-Közép-Kelet-Európa együttműködés gyümölcsözőnek és hasznosnak bizonyult, és mindazon tagállamok számára, amely nem tudják felvenni a versenyt a nagy európai államokkal, lehetőséget biztosít egy kiváló együttműködésre, amely része egy szélesebb kínai politikának, az Egy út, egy övezet programnak.

    A dubrovniki csúcstalálkozón Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia, Görögország valamint Kína mellett megfigyelő státuszban Ausztria is részt vett. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte.