Költségvetés - A Jobbik az MTA kutatóintézetei miatt akarja összehívatni az oktatási bizottságot

    Budapest, 2018. június 18., hétfő (MTI) - Ander Balázs az Országgyűlés oktatással is foglalkozó bizottságának jobbikos alelnöke a testület rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi, miután a jövő évi költségvetési javaslat az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz rendeli az MTA kutatóintézeteinek költségvetési forrásait.
hirdetés
    Ander Balázs az ügyben hétfőn Budapesten tartott sajtótájékoztatót a szintén jobbikos Brenner Kolomannal együtt. Utóbbi az eseményen arról beszélt, hogy 2011-ben a Széll Kálmán-tervben a kormány "gyakorlatilag kimondta azt, hogy az oktatás nem termel értékeket". Brenner Koloman kérte, hogy a költségvetési javaslatnak a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteire vonatkozó részét vonják vissza. Ezt azzal indokolta, hogy a magyar tudományos kutatás jövője a tét. Az ellenzéki képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy jövőre az egyetemek kutatás-fejlesztésére szánt 29 milliárd forint és az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramokra (OTKA) szolgáló 13 milliárd forint is az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül majd.

    Ander Balázs a sajtótájékoztatón a közoktatás helyzetéről beszélt és ennek során kiemelte, hogy a tanári szakma elöregedett, a fiatalkorú iskolaelhagyók aránya 12,5 százalékos, a kompetenciafelmérések eredményei pedig "rettenetesek".

    A Fidesz erre a helyzetre spórolással válaszol, annak ellenére, hogy ennek az árát az elkövetkező évtizedekben a társadalom fogja megfizetni - bírált a politikus. A jövő évi költségvetésben a kormányzat 15 milliárd forinttal szán többet a közoktatásra, mint az idén, de ez "mindösszesen két százalékos, az inflációt sem elérő emelkedést jelent" - hangsúlyozta Ander Balázs.

    Más témában feltett kérdésre Ander Balázs azt felelte, hogy "velejéig igazságtalannak" tartják a rájuk kiszabott állami számvevőszéki büntetést, ami ellen minden eszközt felhasználva küzdeni fognak.

    A képviselő egy újabb kérdésre azt válaszolta, hogy pártjuk országgyűlési frakciója egységes, stabil és kitart az elnökség, illetve a Jobbik irányvonala mellett. Hozzátette, szerintük sokkal többen léptek be a Jobbikba, mint ahányan kiléptek onnan.