OGY - Krónika 10. rész (családvédelmi akcióterv)

    Budapest, 2019. március 19., kedd (MTI) - Ellenzéki kritikák mellett, a kormánypártiak támogató hozzászólásaival folytatódott, majd Novák Katalin államtitkár zárszavával zárult több mint 7 óra után a családvédelmi akciótervről szóló vita az Országgyűlés keddi ülésén.
hirdetés
    LMP: a javaslat marketingcélokat szolgál

    Csárdi Antal (LMP) elismerte, hogy a javaslat egyes részeit kötelező támogatni, de annak szerinte "marketingcélja van". Ellenkező esetben számos plusz elemet is tartalmazna - mondta.

    Ha családvédelem, mi van a munkavállalói jogokkal és azon döntésekkel, amelyek nehezítik a családok életét? - tette fel a kérdést.

    Egy igazságos, a devizahiteleseket kártalanító javaslatot várt volna a kabinettől.

    Szintén kifogásolta, hogy "a lakáskassza beszántása után egy hiteltermékkel támogatnák a családokat". Arról hallgatnak, hogy a törvényben előírt önrészt miből teremtsék elő a családok - fogalmazott.

    Fidesz: megállt a népességfogyás

    Zsigmond Barna Pál (Fidesz) kijelentette, az ellenzék mindig a részletekbe köt bele és a destruktív politikát képviseli. A politikus a bevándorlás támogatásával vádolta az ellenzéket.

    Jelentős eredménynek értékelte, hogy megállt a népességfogyás. Szerinte versenyképes a nyugat-európai élettel az, amit az elmúlt évek kormányzati politikája kínált.

    Jobbik: a kormány gondolja át a gyermekneveléshez köthető termékek áfa-csökkentését

    Z. Kárpát Dániel (Jobbik) felszólalásban arra kérte a kormányt, hogy fontolja meg a gyermekneveléshez köthető termékek áfájának csökkentését 5 százalékra.

    Az előtte felszólaló Zsigmond Barna Pál azon kijelentésére, hogy a népességfogyás megállt, a jobbikos képviselő azt mondta, ez egy "csillagkapun túli" vízió.

    A politikus a termelékenységi arányszámmal kapcsolatban megjegyezte: intézkedésekkel 1,65-ig fel lehet vinni, de ez a 9 milliós népesség megtartásához is kevés, ezért szerinte az Izlandon és Lettországban is mért 1,7-es szintet kellene megcélozni. Ez sem "kiugró csoda" szerinte, de úgy vélte, elérhető.

    Emellett Z. Kárpát Dániel megköszönte az államtitkár helytállását, ugyanakkor kellő nyitottságot vár el a kormánytól az ellenzéki javaslatokkal kapcsolatban.

    MSZP: van terve az ellenzéknek a népességfogyásra

    Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arra a fideszes kijelentésre reagálva, hogy az ellenzéknek nincs terve a családok támogatására, jelezte, hogy pártja számos módosító javaslatot nyújtott be a javaslathoz. Emellett ismertette intézkedési javaslataikat, amelyek a gyermeknevelésre, a gyermekgondozásra és a lakhatási támogatások megteremtésére fókuszálnak.

    A képviselőnő elmondása szerint egyebek közt megdupláznák az apáknak adható pótszabadságot, emelnék a meddőségi kezelések támogatását, felgyorsítanák a bölcsődei helyek kialakítását, emelnék az alanyi jogon járó családi támogatásokat és rászorultsági alapon ingyenessé tennék a középiskolai diákok étkeztetését.

    Novák Katalin: bizonyos alapvetésekben egyetértettek

    A vita lezárása után az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) családpolitikáért felelős államtitkára amellett, hogy megköszönte a hétórás vitában a részvételt, jelezte, komoly eredménynek tartja, hogy bizonyos alapvetésekben egyetértettek: a vitában részt vevő pártok is kijelentették: a családok segítése mindenkinek fontos és intézkedésre van szükség a demográfiai helyzet javítása érdekében.

    Ugyanakkor filozófiai különbségek vannak: nem értenek egyet abban, hogy a családpolitika a szociálpolitika eszköze és azzal sem, hogy a bérleti viszonyt teszi az ellenzék a saját tulajdon elé.

    A megoldás nemcsak a pénzügyi ösztönzőkben van, de fontos, hogy az ország családbarát módon működjön - mondta az államtitkár.