OGY - Krónika 9. rész (családvédelmi akcióterv)

    Budapest, 2019. március 19., kedd (MTI) - Tovább folytatta a családvédelmi akciótervhez kapcsolódó törvényjavaslat általános vitáját kedden az Országgyűlés.
hirdetés
    Fidesz: a gyermekvállalás és gyermeknevelés segítése a cél

    Hoppál Péter (Fidesz) azt mondta, hogy 2010-ben a választók nem arra szavaztak, amit a baloldali kormányok képviseltek, hanem egy merőben más politikára, aminek megvannak az eredményei. Nemzeti minimumra lenne szükség, együttgondolkodásra - mutatott rá a fideszes képviselő, aki több a családokat segítő kormányzati intézkedést is felsorolt, közte az ingyenes gyermekétkeztetést, tankönyvellátást. Ez mind nagy előrelépés - rögzítette.

    Hoppál Péter szerint az újabb támogatások segítik a gyermekvállalást és a gyermeknevelést. Mi más lenne a cél? - tette fel a kérdést.

    Arra is kitért, hogy a családtámogatásra fordított összeg megduplázódott a mostani kormány idején, és ez a pénz a magyar családokhoz kerül, az újraelosztás győztesei ők.

    Messze reprezentatív felmérés az, amikor több mint 1,4 millióan mondják el véleményüket a nemzeti konzultációs során - jegyezte meg a fideszes politikus, hozzátéve: ez a törvénycsomag az emberek törvénycsomagja, ők kérték megalkotására a kormányt.

    Fidesz: a kormányt komplex látásmód jellemzi

    Kovács Sándor (Fidesz) arról beszélt, hogy a mostani kormányt komplex családtámogatási látásmód jellemzi, ami nem volt jellemző a baloldali kormányokra. Ander Balázs (Jobbik) szavaira reagálva azt mondta: ha nem történik változás, akkor egyes felmérések szerint 100 év múlva 3 milliós ország lesz Magyarország. Gréczy Zsolt (DK) pedig szerinte magyarellenes. Nem a migránsokra kell a szociálpolitikai támogatásokat költeni - jelentette ki a fideszes politikus.

    Fidesz: a javaslat segíti a gyermekvállalást

    Kállai Mária (Fidesz) szerint a gyermekvállalást nagy mértékben segítő törvényjavaslatot tárgyal az ország. Cáfolta, hogy a gazdagok járnának jól a támogatásokkal, és hogy az egygyermekesekkel ne törődne a kormányzat.

    Európa politikusai szerinte két utat kínálnak a demográfiai problémákra: a beletörődést és a migrációt. A kormány azonban valós alternatívát nyújt, egy harmadik utat. Az európai megoldásokat szegényesnek nevezte. A magyar nemzet fennmaradásáért kínál alternatívát a bevándorlással szemben a javaslat.

    A javaslat arra kínál lehetőséget, hogy egy családnak ne kelljen választani a család és a karrier között - tette hozzá.

    Fidesz: nincs demográfiai vészhelyzet

    Turi-Kovács Béla (Fidesz) azt mondta: a kormány felismerte, hogy veszélyes helyzet van a demográfia területén, de nincs demográfiai katasztrófahelyzet. Szerinte az országnak hitre és reményre van szüksége.

    A gazdasági lehetőségek megteremtésében a kormány elment a végső határig - közölte -, talán túl is ment azon, és nem lesz könnyű azt teljesíteni, gazdaságilag is helyt kell állni.

    Azoknak válaszul, akik szerint olyan etnikai változások állának be, ami vészhelyzetet eredményezne, kijelentette: ez rajtunk múlik. "Hinni kell abban, hogy akik itt velünk élnek, azok jó magyar emberek lesznek", hasznos tagjai a társadalomnak.

    Megjegyezte: aggodalmat kelt benne a készfizető kezesség, emiatt nagyon körül kell bástyázni a szerződéseket. Nem lehet olyan helyzetet teremteni, amelyben egyesek azt gondolják, lehetőséghez juthatnak, de nem a gyermekvállaláshoz.

    DK: tömegeket érint a lakhatási válság

    Hajdu László (DK) szerint számos támogatható pontot tartalmaz a javaslat, azonban a családoknak sok olyan segítségre is szükségük lenne, amellyel nem foglalkozik a kormányzat.

    Szólt a lakhatási válságban lévő fiatalokról. Mint mondta, Budapesten tömegesen nem tudnak lakáshoz jutni a fiatalok, köztük is a romáknak jelentős lakhatási gondjaik vannak.

    Sérelmezte, hogy a rendszerváltás óta egyetlen kormány sem tudott koherens lakásépítési, főleg bérlakás-építési programot készíteni.

    A középosztály programjának nevezte az előterjesztést, ugyanakkor devizahitel 2-nek is titulálta, ami veszélybe sodorhatja az érintetteket.

    Szerinte a gyermekvállalásra az ő választókerületében semmilyen ösztönzőt nem jelent majd a csomag.

    DK: az ellenzék felelős javaslatot tett a családok támogatására

    Varju László (DK) azt mondta: mindenki azt szeretné, ha a magyar családok életkörülményei lehetővé tennék a gyermekvállalást. A javaslat azonban szerinte csak "marketingszempontból" értékes a kormány számára, egy "választások előtti fogás".

    Az ellenzék felelős javaslatot tett a családok helyzetének javítására - szögezte le válaszul a bántásukra.

    Kijelentette azt is: csak pénzzel nem lehet mindent megoldani, a családtervezés nem csak pénz alapú. Szerinte a javaslat nyertesei elsősorban a legalább háromgyerekes jómódú családok, de sokkal szélesebb réteget kellene érinteni - mondta.

    Ha a szegényebb családok nem kapnak támogatást, nem lesz demográfiai fordulat - jelentette ki.

    Komoly kockázatnak ítélte a családok eladósítását. Rámutatott: minden második házasság válással zárul, a javaslat pedig szerinte tovább növeli ezen terheket.

    A képviselő a családi pótlék emelését szorgalmazta.

    KDNP: a szegény családok is lakáshoz jutnak

    Vejkey Imre (KDNP) kijelentette: a szegény családokat is lakástulajdonhoz juttatják. A támogatások jó része vissza nem térítendő, más része 0 százalékos kamatozással bír.

    Fontosnak ítélte, hogy folytatódnak a bölcsődeépítések, és bevezetik a nagyszülői gyedet. A hitelelengedést is hangsúlyozta, valamint a gépkocsi-vásárlási támogatást emelte ki.

    Kiemelte: a javaslatról minél többeknek kell értesülniük, hogy élhessenek a lehetőségekkel.