OGY - Krónika 7. rész (napirend előtt, azonnali kérdések)

    Budapest, 2018. szeptember 17., hétfő (MTI) - Az Országgyűlés a napirend előtti felszólalások után megválasztotta a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottsága elnökéül Papcsák Ferencet és döntött tagjairól, majd határozott képviselői mentelmi jogokról is. Ezt követően az azonnali kérdésekkel folytatta munkáját az Országgyűlés.
hirdetés
    Fidesz: semmilyen veszélyt nem jelent a Sargentini-jelentés

    Magyarország számára semmilyen veszélyt nem jelent a Sargentini-jelentés, mert a "valótlanságoktól hemzsegő fércműről" olyan eljárásban döntöttek, "amelynek végén semmilyen szankció nem lesz" - hangoztatta Hende Csaba fideszes képviselő.

    Szerinte ez akkor is fennáll, ha az eljárás végigfut "a külhoni és hazai ellenfeleink által elképzelt pályán", ennek pedig legfőbb garanciája az ezeréves lengyel-magyar barátság.

    Lengyel testvéreinkben történelmünk során sohasem csalódtunk és most sem fogunk - jelentette ki, hozzátéve, hogy a Magyarországnak ártó szándék már az elején zátonyra futott, hiszen a jelentést "a helyes értelmezés szerint szabályosan el sem fogadták".

    Mint mondta, a kétharmadnak a tartózkodások beszámításával kellett volna meglennie, ez azonban nem jött össze, hozzátéve, a magyaroknak össze kell fogniuk, hogy a következő Európai Parlamentbe csak olyan képviselőket válasszanak, akik az ország javán munkálkodnak.

    Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában arról beszélt, a Sargentini-jelentés, amelyet az EP-ben "megpróbáltak keresztülnyomni", tartalmaz rég lezárt és zajló ügyeket, "szimpla hazugságokat és ideológiai elvárásokat", ezeket levéve pedig "olyan pontok maradnak, amik a bevándorlásról szólnak".

    Szavai szerint a nyomás növelése mindig azt jelenti, hogy "közeleg valami, amit le akarnak nyomni a torkunkon", ilyen témának nevezve a legális bevándorlási útvonalak létrehozását, a kvóta "visszakúszását" a napirendre, a bevándorlásra költött pénzek növelését és a határőrizet kivételét a kormány kezéből.

    Megemlékezés Heinek Ottóról

    A felszólalások után Ritter Imre német nemzetiségi képviselő a nemrégiben elhunyt Heinek Ottóról, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnökéről emlékezett meg. Mint felidézte, e tisztségében négy alkalommal erősítették meg a nemzetiségi képviselőt. Elképesztő energiával, hozzáértéssel, bölcsességgel egyengette az itt élő németség útját, elnöksége alatt született meg az országos német önkormányzat hosszú távú stratégiája. Elválaszthatatlan személyiségében a nemzetiségpolitikus, a szakember és az ember - fogalmazott.

    Megalakult a kisgazda képviselők parlamenti csoportja

    Az elnöklő Jakab István bejelentette a kisgazda képviselők parlamenti csoportjának megalakítását, Turi-Kovács Béla, Cseresnyés Péter, Süli János, Simon Miklós, Herczeg Tamás és Szabó Zsolt kormánypárti képviselők részvételével. Ez - mint jelezte - az érintett képviselők frakciótagságát nem érinti.

    Elfogadták a munkarendet

    Az őszi időszak javasolt munkarendjét 139 igen, 26 nem szavazattal fogadták el a képviselők.

    A Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának és elnökének megválasztása

    A napirend elfogadása után döntöttek a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának elnökéről és tagjairól. Elnöknek Papcsák Ferencet 118 igen, 50 nem szavazattal választották meg. Tagjainak jóváhagyták Madarász Lászlót, Szényei Gábort és Nyikos Lászlót 142 igen, 27 nem szavazattal, és egy tartózkodással. A szavazás után az új elnök és a tagok letették esküjüket.

    Döntés mentelmi jogok felfüggesztéséről

    Az Országgyűlés 24 igen, 130 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett nem függesztette fel Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) mentelmi jogát. A képviselő esetében magánvádas ügyben érkezett vonatkozó kérés, rágalmazás vétsége miatt, Németh Szilárd (Fidesz) feljelentése nyomán.

    Szintén magánvádas ügyben érkezett kérelem Szabó Tímea (Párbeszéd) mentelmi jogának felfüggesztésére, rágalmazás vétsége miatt Menczer Erzsébet feljelentése nyomán. A képviselők 23 igen, 131 nem szavazattal és 2 tartózkodással elvetették a kérelmet.