OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt, pártreagálások)

    Budapest, 2018. szeptember 17., hétfő (MTI) - Az ellenzéki pártok élesen bírálták a kormányfőt hétfőn az Országgyűlésben napirend előtti felszólalására reagálva: a Jobbik szerint Orbán Viktor vesztett, válaszúthoz érkezett, a Párbeszéd frakcióvezetője a miniszterelnököt árulónak minősítette.
hirdetés
    Jobbik: Orbán Viktor válaszúthoz érkezett

    A Jobbik szerint Orbán Viktor vesztett, válaszúthoz érkezett. Így reagált az ellenzéki párt hétfőn a kormányfő napirend előtti felszólalására a parlamentben.

    Talán még nem késő ebből a pozícióból kihátrálni - tette hozzá Gyöngyösi Márton, frakcióvezető aki arra szólította fel a kormányfőt, hogy "sértődöttségében ne borítson mindent".

    Hangsúlyozta, Orbán Viktor éveken át küzdött a közös határvédelemért, ugyanakkor "szó sincs arról, hogy zsoldosnak kell átadni a határőrizet jogát". A javaslat szerint ezek az egységek a fogadó ország jogszabályai és parancsnokainak irányítása alatt működnének - tette hozzá.

    Arra emlékeztetett: Orbán Viktor 12 évvel ezelőtt Strasbourgban arra szólította fel az EU vezetőit, hogy "a korrupciót, az erkölcsi relativizmust, a szegénységet, a kiszolgáltatottságot intézményesítő, a hamis adatokat szolgáltató kormányokat, a felelősséget nem ismerő politikusokat és a politikai hazugságokat az EU saját belügyeként kezelje, és semmilyen módon ne támogassa, ne segítse ezeket a csaló és hazug kormányokat".

    2018-ban úgy tűnik, hogy ez Európai Unió vezetői meghallgatták Önt, és az Ön kérését, még ha a Gyurcsány-kormányra legalább annyira igazak ezek a tételek, mint az önök kormányzására és az önök kormányára - tette hozzá a Sargentini-jelentés kapcsán.

    Mint mondta, a jelentéstevő "ideológiai elfogultsága átsüt" a dokumentumon, amelyben több "vállalhatatlan hazugság és rágalom" szerepel, különösen a rasszizmussal és az antiszemitizmussal kapcsolatban, igazságtalannak és szerencsétlennek nevezve, hogy a migráció témája is a dokumentumba került.

    Az ellenzéki politikus arról beszélt, Orbán Viktor "23 ezer migránst beengedett az országba" oltalmazottként vagy letelepedési kötvénnyel, bőségesen túlteljesítve ezzel a magyar miniszterelnök által most kritizált kvótát.

    Gyöngyösi Márton ugyanakkor arról beszélt, a Sargentini-jelentés a jogállamiság elmúlt nyolc évben végrehajtott lerombolását írja le, ami a jobbikos politikus szerint "pártállami időket idéző tempóban" zajlik Magyarországon.

    Hozzátette: az uniós jelentéstevőnek "van némi igazsága", de azokban a témákban nem a miniszterelnököt vagy kormányfőt, hanem az egész országot büntetik az uniós források elvonásával, így a Sargentini-jelentésre igennek voksolók arra szavaztak, hogy a kormányon lévők "bűneiért" az adófizetők fizessenek.

    Párbeszéd: a miniszterelnök az áruló

    A miniszterelnököt nevezte árulónak a Párbeszéd frakcióvezetője a Sargentini-jelentés elfogadóival szemben, amikor reagált Orbán Viktor napirend előtti felszólalására.

    "Ön támadja Magyarországot, ön támadja a magyar embereket" - jelentette ki Szabó Tímea a kormányfőről.

    Leszögezte: a Sargentini-jelentés kizárólag a magyar kormányt ítélte el, hiszen nem az emberek tehetnek az alacsony nyugdíjakról, a hajléktalanok üldözéséről, az Európában legrövidebb ideig folyósított munkanélküli ellátásról vagy az Akadémia világhírű kutatóintézetének "kivégzéséről".

    Szabó Tímea szerint Orbán Viktort csak a pénz, a lopás és a hatalom érdekli, csak ezekért politizál, közben "magasról tesz Magyarországra és a magyar emberekre".

    Kifogásolta, hogy a kormányfő mindenkit árulónak nevez, aki nem ért vele egyet, a többi közt azokat, akik nem a kormány köréhez tartozóknak adnák az uniós forrásokat, de az ellenzéki képviselőket is, akik tiltakoznak az ellen, hogy az ország ismét "orosz gyarmat" legyen. A kormányfő ugyancsak árulónak tartja a civileket, akik számos munkát végeznek el a kormány ellen, a többi közt a betegellátásban - tette hozzá.

    Valóban ingyen jut tankönyvhöz egymillió gyermek - ismerte el -, ugyanakkor 300 ezren vannak, akik tanszerek nélkül kezdték meg a tanévet, és mintegy 50 ezer nincstelen szorult ki az oktatásból a tankötelezettség korhatárának leszállítása okán.

    Évente 30 ezer ember hal meg daganatos betegségben, "mert önök kilopják az egészségügyből a pénzt" - fogalmazott -, és Magyarországon az egyik legrosszabb a légszennyezettség, amit szintén azzal magyarázott, hogy a kormány ellopja a megoldásra szánt európai támogatást.

    Sérelmezte azt is, hogy míg a kormányfő veje "milliárdokat lop el az uniós forrásokból" büntetlenül, a kisboltokat százezrekre bírságolják, ha egyszer nem adnak számlát. Még mindig kétmillió embert érint a devizahitelezés problémája, mert a kormány szerinte még mindig a kormány mellett áll - sorolta.